Вдигат с до 20% заплатите в кръвния център във Варна

Вдигат с до 20% заплатите в кръвния център във Варна
На 12 ноември 38 от общо 53-та служители на Районния център за трансфузионна хематология във Варна подадоха предизвестия за напускане. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До 20% ще бъдат увеличени заплатите на служителите в Центъра по трансфузионна хематология във Варна от 1 януари 2013 г., заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова след среща със служителите на центъра.

Тя изтъкна, че това е второ увеличение, след като от 1 ноември възнагражденията им бяха вдигнати с 16 на сто, предаде Информационна агенция „Фокус".

По думите й средствата за новото увеличение ще дойдат от бъдещите структурни промени в Центъра по трансфузионна хематология.

Директорът на центъра д-р Маргарита Точкова подчерта, че засега медиците, които са подали заявления за напускане, не ги оттеглят, но за първи път с Министерство на здравеопазване е проведен ползотворен диалог за проблемите на трансфузионната хематология.

На 12 ноември 38 от общо 53-та служители на Районния център за трансфузионна хематология във Варна подадоха предизвестия за напускане.

Причината бе неизпълнените искания на медиците за повишаване на заплатите и подобряване условията им на труд.

На срещата между Десислава Атанасова и медиците от кръвния център присъстваха и кметът на Варна Кирил Йорданов, председателят на Общинския съвет Николай Апостолов и областният управител на Варна Коста Базитов.

4 дни по-рано варненският кмет обеща, че всички медици от центъра ще получат по 100 лева към заплатите си до края на годината, а средствата са осигурени от общинския съвет в морския град.

На 19 октомври всички лекари и част от половината лаборанти и медицински сестри в центъра по трансфузионна хематология в Стара Загора подадоха едномесечни предизвестия за напускане.

Решението на екипа бе продиктувано от „непрекъснато променящата се дата” на обещаното увеличение на заплатите им и недостига на персонал.

Близо месец по-късно обаче те оттеглиха оставките си, след като получиха уверение от Министерството на здравеопазването, че от 1 ноември заплатите им са вдигнати с 16.63%.

#Варна #лекари #Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #д-р Маргарита Точкова #Министерството на здравеопазването #Кирил Йорданов #кмет на Варна #Николай Апостолов #Коста Базитов #областен управител на Варна #Стара Загора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"