Мария Габриел със съвет към австрийския бизнес

Мария Габриел със съвет към австрийския бизнес
A A+ A++ A

Австрийският бизнес трябва да убеди политиците във Виена, че влизането на България в Шенгенската зона е важно за компаниите, смята вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. В рамките на Световния икономически форум в Давос тя участва в дискусия за бизнес аргументите за разширяването на ЕС.

"Солидарността в ЕС и силата на процеса на разширяване откриват нови възможности пред бизнеса. Приемането на нови страни членки означава, че споделяме общи ценности като демокрацията и върховенството на закона, което в днешнеия сложен свят е особено важно", каза Габриел.

Тя допълни още, че ЕС трябва да се научи да показва добрите примери в процеса на присъединяване на нови държави:

"Има такива примери. Работим със страни кандидат членки в различни сфери, например в програмата "Еразъм+". Когато бях еврокомисар дадохме началото на партньорството със страните от Западните Балкани и днес студенти от тези държави имат същите права като състудентите им от страните членки", припомни Габриел.

"Инициативата "Три морета" превръща предизвикателствата във възможности" - това заяви още Мария Габриел в Давос.

Габриел е обърнала внимание на нуждата да бъдат изтъкнати силните страни на региона - хармонизирано законодателство, правна последователност и предвидимост, свободно движение на хора, услуги и стоки, динамичен пазар.

Инициативата "Три морета" включва държави от Югоизточна, Централна Европа и Прибалтика и цели по-добра свързаност между регионите.

По-рано през деня в Давос премиерът Николай Денков взе участие в панел, свързан с иновациите и науката.

#Мария Габриел #Австрия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници