Грипна епидемия удря България

Грипна епидемия удря България

БТА

A A+ A++ A

Със заболеваемост над 200 на 10 000 души са вече Пазарджик, Перник, Бургас, Габрово, Ямбол, Плевен, Пловдив и София област.

До дни България ще бъде в грипна епидемия, защото случаите на респираторните вирусни инфекции са се увеличили драстично, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

В 8 области у нас е регистрирана предепидемична обстановка от грип, а тази и другата седмица някои от областите ще достигнат сериозните нива от 250 заболели с грип на 10 000 души, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р, д. м. Ангел Кунчев. Ръст на случаите от грип има и от малко под 120 заболели на 10 000 сега сме на малко под 150, но в отделни региони са засечени над 200 болни, като тенденцията е скоро да достигнат 250 заболели от грип на 10 000 души.

“Данните са за предепидемична, а някои области може скоро да попаднат и в епидемичната зона, но това предстои да го видим. Вървим по познатата крива на една грипна епидемия”, уточни доц. Ангел Кунчев. Той припомни, че почти винаги в края на януари и началото на февруари е бил периодът, в който се достига най-високи стойности на заболеваемостта от грип, пише “Труд news”.

Към момента със заболеваемост над 200 на 10 000 души в момента са вече Пазарджик (249), Перник (208), Плевен (202), Пловдив (206), Бургас (207), Габрово (264), Ямбол (238), София област (210), а за София град нивата са доста по-ниски, около 85 на 10 000 души. Експертите предупреждават, че ситуацията е твърде динамична и картината може бързо да се промени до идната седмица. Повече болни са регистрирани и във Варна (185), Русе (201) и Смолян (200).

Все още за учениците не се предвижда грипна ваканция. Здравните власти ще анализират отсъствията на децата от часове, но основно в началните класове, преди да се обяви преминаване в режим на онлайн обучение или грипна ваканция. “Вземат се предвид и посещенията при личните лекари, повикванията в спешна помощ, търсенето на лекарства в аптеките - оценяват се доста показатели, по които колегите могат да решат за въвеждането на допълнителни мерки”, каза доц. Кунчев. При училищата има заложени 30 процента отсъствия, от които след преминаването на границата им учебният процес прекъсва.

"От няколко дни здравните власти отчитат превес и на трите грипни вируса над случаите от заболели с COVID", отбеляза доц. Кунчев. Преди седмица по-чести са били случаите на коронавирус, но в момента като честота, като изолираност на причинители се регистрират грипните вируси А(Н1N1)pdm09, А(Н3N2) и В/Victoria. “Има циркулация на COVID, в болниците все още са повече пациенти с COVID, а не с грип, но и тази тенденция ще се промени, тъй като сме в самото начало на грипната вълна, а обикновено по-тежките случаи с усложненията следват епидемията 2-3 седмици след нея. За съжаление ще имаме случаи от болнично лечение на грип, но се надявам те да не са повече от друг път”, отбеляза още главният здравен инспектор пред “Труд news”.

При въздушно-капковите инфекции предаването на заразата е много бързо, тъй като никой не може да се изолира напълно и навсякъде може да срещнем вируса. Основните мерки са избягване на населени и шумни места с много хора, особено при затворени помещения, тъй като в тях концентрацията на вируса е много по-голяма, избягване на контакт с видимо болни хора, защото в този период те са най-активните източници на зараза. Ако някой е със зачервено гърло, киха, кашля - стойте далече от него. Носенето на маска е много ефективно и помага, ако болният е с маска.

Добрата лична хигиена е особено важна, основно за малките деца, тъй като при тях причината за заболяването е не толкова въздушно-капковият път, а замърсените повърхности.

В детските градини и в яслите е необходимо е да се почистват по-често повърхностите, играчките, тъй като децата много често поставят в уста предмети.

В грипния период не пазете диети, съветват специалистите. Залагайте в храната си необходими белтъчини, с витамини и микроелементи, за да поддържате имунитета си в добро ниво.

С безконтактни термометри проверяват децата в забавачките
Мерки срещу грип има вече в повечето детски градини и ясли. С безконтактни термометри сутрин се проверява дали децата са здрави.

Учители и възпитатели в забавачките се надяват, че филтърът ще помогне да не се разпространява вируса и да не се стигне до грипни ваканции.

Когато са налице висока температура или някакви грипоподобни симптоми, от детските градини насочват родителите да заведат детето при личния лекар или при специалист.

От РЗИ препоръчват използване на дезинфектанти на спиртна основа.

Д-р Христина Бацелова, епидемиолог: Важно е още в първите дни да се започне с противогрипните препарати
Грипът и коронавирусът все повече се разпространяват в страната. Макар че много хора вече не се тестват, има значение от какво сме болни, защото лечението е различно.

За грип има лекарство, което се използва отдавна. Затова е важно още в първите дни да се приема, за да е по-бързо възстановяването. Добре е да се направи тест, за да се определи от какво сме болни.

Грипът е опасен за малките деца до 5-годишна възраст, както и за хората над 65-годишна възраст. Лицата с хронични заболявания също са рискова група. Така че грипът категорично не е за подценяване. COVID-19 също може да доведе до тежки усложнения и до смърт. Виждаме, че има все повече данни за деца, при които има дълъг COVID. Има такива, които са боледували почти безсимптомно, но при тях може да има трайно засягане на някой от вътрешните органи. Така че нито един от двата вируса не е за подценяване.

Д-р Мария Апостолова, общопрактикуващ лекар: Много бързо се развиват усложнения
“В моята практика положението е доста тежко, от Нова година насам през кабинета минимум преминават по 50 човека. Две трети са болни от Грип А и Ковид. Тази година прави впечатление, че хората боледуват по-продължително, това е защото много бързо се получават усложнения. Предимно се развиват бронхити с тежка и продължителна кашлица. Една от причините е, че вирусите са много мутирали. И когато срещнат човек с по-ниска имунна система започва продължително боледуване.

Добро впечатление ми прави при младите семейства, че при болно дете веднага правят тестване, за да се установи грип или ковид е заболяването. Докато възрастните трудно се убеждават, че това е важно. Препоръчваме инхалации, много витамини, добра храна и добра хигиена, казва д-р Апостолова.

В момента коктейл от вируси атакува деца и възрастни в Пиринско, но все още няма данни за обявяване на грипна епидемия. Това заявиха от РЗИ-Благоевград, които ежедневно наблюдават обстановката.

Циркулиращи варианти на различни вируси причиняват по-продължително боледуване
Повече циркулиращи варианти на различни вируси имаме тази година, които са причина за по-продължително боледуване. Често се случва пациентът тъкмо да оздравее от единия и да бъде повален от следващия вид вирус. Към момента обаче нямам наблюдения за много тежки случаи. Това коментира пред “Труд news” д-р Христо Димитров, общопрактикуващ лекар от Велико Търново.

През последната седмица, общата заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания за област Велико Търново е 146,76 на 10 000 души население, спрямо 80,97 на 10 000 души население в предходната седмица. Анализът на данните от РЗИ-Велико Търново показва, че заболеваемостта се повишава. Доказана е и циркулация на грипни вируси тип А, на базата на резултатите от изследваните в Националния център по заразни и паразитни болести, където са изследвани общо 29 проби, информират от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. По данни на Единния информационен портал - COVID-19 в област Велико Търново 14-дневната заболеваемост от COVID-19 се покачва незначително и е 29,25 на 100 хил. души население.

#грип

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници