Северното Черноморие се сдоби със ски писта

Северното Черноморие се сдоби със ски писта

moreto.net

A A+ A++ A

Ски писта край морето? И то без да вали сняг? Има такова нещо у нас, намира се между Варна и Добрич - във Вълчи дол. Пистата заработи днес, три оръдия за сняг подготвиха нещата. До обед сте стекоха 200-300 души - компании от индивидуални скиори, семейства с деца с шейни. Следобед дойдоха още хора, предвижда се и нощно каране.

Собственик на съоръжението е община Вълчи дол. То се намира на горист хълм над градчето. Дължината е 250 метра. Има влек, осветление. Гардероб, ски на място и други екстри са все още перспектива - но пък към момента удоволствието е напълно безплатно. Вход ще бъде въведен след като общинският съвет определи таксата. Няма да е висока, целта е социална - да има къде хората да се забавляват, децата да се учат да карат. "Идеята ни е с цената просто да си покриваме разходите", обясни кметът Калоян Цветков.

Хората днес споделяха, че са научили от социалните мрежи или приятели за отварянето на пистата. Имаше от Варна, Добрич, селищата наоколо, и, разбира се, от Вълчи дол. Локацията е твърде удобна за цяла Североизточна България - 50 минути от Варна с автомобил, 30 от Добрич, максимум 2 часа от Генерал Тошево. Влакът Варна - Добрич спира на километър от пистата. Подходяща е за кратко рентабилно удоволствие на жителите и гостите на Североизточна България - отиваш, караш, прибираш се - няма нужда ските да са свързани с дълго пътуване и разходи до Банско, Пампорово и т.н.

Всъщност, пистата е създадена още през 1998 г. Но е отваряла-затваряла. Проблем са били липсата на поддръжка, на сняг, организационни трудности. Последно затвори през 2017 г. Сега, след ремонт, покупка на снежни оръдия, на земя (част от терена не е бил общински) и инвестиции общо за 600 000 лв., надеждата е да функционира дълго всяка зима - нужно е просто температурите да са ниски, за да оцелява изкуствения сняг. Би трябвало времето да е приятел - на хълма духа, температурите обикновено са 5-6 градуса по-ниски в сравнение с равнината долу.

Самото създаване на пистата е любопитна история. През 90-те група местни хора - учител, лекар и др., били запалени скиори. Карали из старопланинските селища, но и водили деца от Вълчи дол да карат. Един ден влек от Елена се оказал ненужен за хората в Елена. "Абе вие защо не го вземете и си направите писта във Вълчи дол", рекли приятелите еленчани. Вълчидолският кмет приел радушно идеята.

И така до днес. Стотици деца от Вълчи дол са се научили да карат ски. За малък обезлюдяващ градец пистата е истинско бижу, пише "Сега".

#ски #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници