Вдигат небостъргачи покрай Зоопарка в София

Вдигат небостъргачи покрай Зоопарка в София

БГНЕС

A A+ A++ A

Високо строителство в изключително интензивно застрояващата се южна част на София - ж.к. "Кръстова вада", зоната около зоопарка е разрешил главният архитект на София. На 10 януари Здравко Здравков е издал градоустройствена заповед, с която позволява изменение на показателите за застрояване на няколко поземлени имота и обединяването им в един урегулиран парцел с големина над 3,7 дка, пише Сега.

Със заповедта се променят устройствените показатели и от разрешено застрояване в малките терени до 10 м в новият УПИ вече се допуска строеж на 60-метрово здание (около 20 етажа) и на още едно до 30 метра, съобщи във Фейсбук блогърът Боян Юруков, който показа и визуализация на бъдещото застрояване. След окончателното одобрение новото строителство ще бъде изградено на кръстовището на току-що завършения бул. "Филип Кутев" и "Симеоновско шосе". В съседство и срещу двете планирани нови високи кооперации вече се строят множество други жилищни и офис сгради.

Искането за новия ПУП е внесено през април м.г. от две фирми и физически лица, които са собственици на имотите. След това преписката е изпратена до кмета на район "Лозенец" Константин Павлов, в чието становище се изразява "загриженост във връзка с увеличаването на етажността и параметрите на застрояване". Районният кмет предлага да бъде направено транспортно-комуникационно проучване и да се извършат допълнителни анализи по отношение на габарита на съществуващите улици, става ясно още от документите.

Това е поредният проект за високо строителство в различни части на София, който получава зелена светлина. По време на предизборната кампания на отминалите кметски избори почти всички кандидати заявяваха категорично, че на уплътняването на вече съществуващите квартали трябва да се сложи край.

#зоопарка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници