България, Румъния и Турция създават Противоминна военноморска група в Черно море

България, Румъния и Турция създават Противоминна военноморска група в Черно море
A A+ A++ A

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заминава днес на посещение в Турция, където ще подпише Меморандум за разбирателство между правителствата на България, Румъния и Турция за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea). Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Официалното подписване ще се състои на 11 януари в Истанбул.

Решението за одобряване на Меморандума от българска страна беше взето на правителствено заседание на 13 декември миналата година.

Създаването на Противоминната военноморска група в Черно море (MCM Black Sea) е инициирано от Турция през август 2023 г. с основна задача да бъде осигурена безопасността на морските пътища в Черно море в противоминно отношение и противодействие на минната заплаха, възникнала след началото на руската агресия срещу Украйна, се посочва в съобщението.

Дейността на MCM Black Sea има изцяло мирен характер и не е насочена срещу никоя друга държава. Очаква се тя да спомогне за подобряване на взаимодействието и добросъседските отношения между участниците, без това да заменя присъствието и провежданите дейности по възпиране и отбрана на НАТО в района на Черно море.

Войната в Украйна, започната от Русия, води до рискове за нашата територия, за сигурността на корабоплаването, и за да минимизираме тези рискове, се включват и военноморските сили на трите страни, за да разчистват от мини, надяваме се, успешно, обясни в началото на месеца министърът на отбраната Тодор Тагарев.

#България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници