Дано бъдем помилвани

Дано бъдем помилвани
A A+ A++ A

Много повече институция, отколкото духовен стълб, дискредитиранa и раздирана от препирни – в това се превърна Българската православна църква през последните години, често хвърляйки в смут истински вярващите.

Разногласията между духовниците в официалната църква, легитимирана от стария политически режим, и конфликтът им с алтернативния синод тлеят от години, но избухнаха с пълна сила едва след смъртта на патриарх Максим.

Битката между различните лобита в официалната църква се оказа толкова ожесточена, че дори засенчи новината за съживяването на разкола и демонизирания алтернативен синод, създаден в знак на протест срещу намесата на държавата в религиозните дела.

Нито един от митрополитите, вперили поглед в шефското място на Светия синод, не притежава добродетелите на покойния вече патриарх Максим - смирение, търпение и готовност за компромис.

Но пък имат много от пороците му, плюс ненаситна алчност.

Името на следващия патриарх все още не е ясно. Ала нещо, което отдавна подозирахме, вече е повече от ясно. Богатият може и трудно да влиза в царството Божие, но не и в Светия синод.

#църква #патриарх Максим #Светия синод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"