Експерти: Надяваме се на 10-процентно намаление на цената на газа

Експерти: Надяваме се на 10-процентно намаление на цената на газа
В неделя директорът на „Булгаргаз" Димитър Гогов увери, че поне 7% ще бъде намалението на цената на прородния газ за битови нужди след новите договори с „Газпром". Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

На 10-процентно намаление на цената на газа след подписването с руската „Газпром" за „Южен поток"  се надяват експерти в енергийния сектор.

Председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов уточни, че две две трети от консумацията се падат на стопанското потребление, цитира го БНР.

„Постигнато е намаление на базовите котировки на мазут и газьол и на тази база от 1 януари очаквам с 10 процента по-ниска цена", каза Стаменов.

Той обясни, че голяма част от предприятията са влезли в повторение на кризата от 2008 г. Те трябва да намалят загубите си, за да могат от второто тримесечие или второто полугодие да започнат да излизат от кризата.

„Никога не сме знаели детайли за споразумението. Опростява се взаимодействието с партньора, който доставя руския газ. Всички се радваме, че са постигнати нови договорености, но това идва да напомни, че цената се определя не пазарно, а с разговори и трябва да положим много усилия за пазарна цена", коментира новото договорено намаление от около 20%, което България получи от „Газпром".

Стаменов каза, че има уверения на министерството, че ще има възможност за либерализация и компаниите ще могат да купуваме газ директно не само от „Булгаргаз", но и от други доставчици.

Намаление от 20% на базовата цена би трябвало да доведе до намаление на цената на парното, смята пък Илия Николаев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

„Но знаем, че „Булгаргаз" има недовзет приход и всичко зависи от това колко дълго ще продължи това възстановяване. Надяваме се, че по-нататък ще се получи и другата част от разликата. Обикновено промените стават в края на предхождащия месец", коментира Николае.

Той допълни, че след 20 декември очаква решение за цената на парното. Първо „Булгаргаз" трябва да обяви цената, после Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да направи разчетите и едва тогава ще се изчислява цената на парното.

„Не смятаме, че ще има сериозни затруднения или забавяне", каза още Николаев.

В неделя директорът на „Булгаргаз" Димитър Гогов увери, че поне 7% ще бъде намалението на цената на прородния газ за битови нужди след новите договори с „Газпром".

Димитър Гогов отрече твърденията, че Европейската комисия разследва дружеството за отказ да предостави информация за свободния капацитет на газопровода в България.

Такава информация се появи в медиите от името на руски експерт. Димитър Гогов заяви, че „Булгаргаз" не притежава тръбите.

Бившият посланик в Русия и енергиен експерт Илиян Василев пък изрази опасения, че подписаният през седмицата договор с „Газпром" ще попречи на диверсификацията на източниците.

„Ако „Булгаргаз" няма достатъчно гъвкавост да намали количествата на внос от Русия, то тогава ще бъде трудно да се използват интерконекторите . Сами по себе си, те не правят диверсификация," припомни Илиян Василев.

#Константин Стаменов #„Булгаргаз" #„Газпром" #природен газ #Димитър Гогов #Илиян Василев #Илия Николаев #Държавна комисия за енергийно и водно регулиране #ДКВЕР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »