КНСБ: Увеличението на доходите е неизбежно

КНСБ: Увеличението на доходите е неизбежно
A A+ A++ A

Дефицитът на кадри доведе до високи заплати в IT сектора, но сега дефицит на кадри има в почти всички сектори на икономиката и съответно наблюдаваме процеси на висок растеж на заплатите. Поради тази причина средната заплата в България постепенно ще догонва заплатите в IT сектора.

Ако днес 4-5 хиляди лева е нормална заплата в IT сектора, то това ще стане нормална средна заплата в страната до 5-7 години. Такава прогноза направи икономистът Георги Ангелов от "Отворено общество" пред "24" часа.

Междувременно председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев посочи, че заплатите на българите през тази година ще продължат да се увеличават, независимо от данните, че 4 от 10 предприятия очакват годината да бъде по-трудна.

При спадащи продажби в индустрията, заплатите ще нарастват, категоричен беше той. По думите му ръстът във възнагражденията ще е за сметка на печалбите и бъдещите инвестиции. Велев каза още, че ръстът на доходите ще е по-умерен спрямо предходните 2 години, но и инфлацията няма да е същата.

"В топ 3 сме по ръст на доходите в Европа досега", заяви Велев. Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов заяви, че в момента работодателите нямат друга възможност, освен да повишават доходите, в противен случай хората просто няма да работят.

"Ако стойността на минималната работна заплата от 1 януари е 933 лв., чисто се получава 20 и няколко лева на ден. Няма как с тези ниски доходи хората да продължават да оцеляват.

"Увеличението на доходите е неизбежно", подчерта Капитанов. Той акцентира, че много от секторите не са получили увеличение на възнагражденията и даде пример със земеделие и градски транспорт и части от здравеопазването.

#КНСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници