Моряците от кораба „Св. Николай" изпуснали срок за обжалване

Моряците от кораба „Св. Николай" изпуснали срок за обжалване
21 българи бяха арестувани при операция „Еспартана“ в Испания на 16 август, след като на борда на кораба „Свети Николай“ бяха открити близо 3 тона кокаин. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Българските моряци от кораба „Свети Николай", които бяха арестувани в Испания за трафик на кокаин, са изпуснали срока за обжалване на обвиненията си.

Българите са получили обвинителни актове, но са пропуснали 3-дневния срок за обжалване, съобщиха пред ТВ7 роднини на задържаните.

Пропускането на срока за обжалване е вследствие на факта, че документите са били връчени на испански език и моряците не са успели да разберат написаното в тях. Заради липса на преводач те не са могли да общуват пълноценно и със служебните си защитници, допълват техните близки.

„Мотивите, посочени в обвинителните актове, са напълно неубедителни," коментира специалистът по морско право адвокат Владимир Владимиров.

По думите му основният аргумент за вината на нашите моряци е, че някои от тях разполагали с мобилни телефони, флашки и лаптопи.

Юристът допълва, че подобно обвинение звучи скалъпено и по никакъв начин не мотивира задържането на българските граждани.

Роднините на моряците имат съмнения, че не е направена експертиза на иззетия от борда на кораба наркотик, за да се докаже откъде е идвала и за къде е била предназначена стоката.

Антоанета Николова, близка на задържания капитан на кораба Иван Станчев, коментира, че това е товарен кораб и моряците не са длъжни да знаят какъв е товарът. Тя е категорична, че те не са отговорни за престъплението, което им се приписва.

Адвокат Владимиров цитира представители на българското посолство в Испания, според които страната се намира в изолация от следствените действия.

В средата на август испанската полицията спря кораба „Свети Николай", плаващ под български флаг, на около 80 километра от брега на Кадис.

След претърсване на него бяха открити и иззети около 3 т кокаин. Вследствие бяха заловени 31 души, сред които капитанът Иван Станчев и 21 българи.

Българските моряци останаха в ареста с обвинение в застрашаване на общественото здраве, с уточнение наркотрафик, и се даде ход на разследването, което може да продължи месеци и дори години.

Според испанското законодателство срокът, в който задържаните могат да останат в ареста без присъди, е 2 години, които е възможно да бъдат продължени с още 2, след което задължително се изправят пред съда.

В момента българите са разпределени в четири затвора, но все още няма официално разрешение близките им да ги посетят.

#кораб „Свети Николай" #Испания #кокаин #Иван Станчев #Владимир Владимиров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"