Пазете се, българите идат!

Пазете се, българите идат!
A A+ A++ A

Известният български журналист Йосиф Давидов води седмична коментарна рубрика в Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) -

Първоначално стартирана през март 2012 г., от юли 2012 г. „Задочен коментар“ е коментарна рубрика, посветена на представянето и възприемането на България по света, както и на случващото се с българите в чужбина.


„Вълна цунами от български и румънски имигранти заплашва да наводни Великобритания и пазара й на труда", писа британският вестник „Сън".

„Изключително обезпокоително е, че след малко повече от година 29 милиона българи и румънци ще получат неограниченото право да живеят и работят във Великобритания", коментира събратът му „Дейли експрес". И допълва: „От години предупреждаваме, че масовата имиграция е катастрофа с епични размери и се оказахме прави". В съзвучие с тях са воплите на „Дейли мейл" и „Йоркшир пост".

Тревогата е „основателна": на 1 януари 2014 г. пада ограничението за свободен достъп на българи и румънци до Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Тогава цялото население на двете страни, заедно с бебетата, старците и емигрантите в други държави, ще се юрне към Албион (Англия, Шотландия и Уелс); и Ълстер няма да бъде пощаден от „цунамито", за което предупреждава таблоидът „Сън".

През краткото време, което остава до фаталната дата - само година и един месец – поданиците на Нейно величество трябва да бъдат подготвени за нашествието на придунавските „уж европейци". Вече не става дума за „полския водопроводчик" от 2004 г., който – както се оказа - не отне работните места на британците, а за мощна вълна от 29 милиона българи и румънци. Ужас!

...Дори и клонящата към жълтото преса, често хващана в лъжи, клевети и непочтени журналистически похвати, се нуждае от конкретен повод за страшните си прогнози.

Импулсът беше даден от вътрешния министър Тереза Мей, която посочи, че тя не е в състояние да продължи забраните за пътуване на граждани на България и Румъния, но подкрепя ограничения достъп за тях до някои обществени услуги - здравеопазване, образование и социални придобивки. „Ще се вгледам в това, което може да бъде наречено трансинституционален контрол. Трябва да бъдат разгледани притегателните фактори, които карат някои от българите и румънците да идват тук", заяви Тереза Мей.

Казано е в прав текст – без увъртания.

Впрочем британската публична здравна система съвсем не е най-добрата в Европа. Но по-важното е другото: отношението. На изпадналите в дълбока икономическа криза Испания и Португалия, например, не им минава и през ум вероятността да лишат граждани на Европейския съюз от правата, които имат.

Отгоре на всичко не други, а британски специалисти опровергават г-жа Мей: от около 200 000 имигранти годишно в Обединеното кралство, близо 40 хиляди са българи и румънци; „които искат да работят тук, вече са пристигнали, така че отмяната на ограничението на 1 януари 2014 г. няма да наруши баланса на трудовия пазар".

Защо се вдига този популистки шум?

...В началото на 70-те години на миналия век две български книги предизвикаха възторга на колегите и възхищението на читателите: „Около планетата Албион" на Пенка Караиванова и „Новата стара Англия" на Алфред Криспин.

Един интересн факт. Живеещата от няколко години в Лондон търновска поетеса, писателка и учителка Здравка Владова-Момчева, тези дни представи в Българския културен институт в британската столица новата си книга „Ало, България". (Известната журналистка Вера Маринова – „спортист по воля и поет по душа" – я определи като „Библия за българите, далеч от България, която не се чете, а се поглъща"). Вероятно Здравка Владова-Момчева се е родила около времето, когато бяха публикувани произведенията на Караиванова и Криспин. Но оценката й за Великобритания съвпада с техните изводи с 40-годишна давност.

„Родените на остров нямат стратегическо географско положение. Те притежават света... На острова не можеш да се обърнеш назад. Всичко, което те заобикаля е хоризонт като спасителен пояс. Той те изтегля във времето и пространството. И те дарява с шанса да събираш и трупаш. Няма значение какво. Стига да е продаваемо за другите – история, култура, сувенири, езици, митологии, подправки и съдби. Островът е крайъгълната лавка на човечеството."

Сигурно „Сън", „Дейли експрес", „Дейли мейл", „Йоркшир пост" и Тереза Мей нямат понятие, че на земята на Шекспир, Суифт, Дикенс, Байрон днес живеят и работят българи, които „събират и трупат" култура, разбират същността на британското злободневие и шума на „крайъгълната лавка", но не продават себе си за шепа „притегателни фактори".

Същото се отнася и за милиони от милионите на „вълната цунами".

„Казана дума – хвърлен камък", но „Пазете се, българите идат!" не е слово. То е жълт въздух без реално покритие. Има надежда, макар и слаба, островяните да разберат това.

#българи в чужбина #имигранти #диаспора #ЕС #България #Брюксел #Великобритания #Румъния #румънци #българи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Задочен коментар
Последно от Задочен коментар

Всички новини от Задочен коментар »