Продължителна суша унищожила цивилизацията на маите

Продължителна суша унищожила цивилизацията на маите
Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Унищожаването на цивилизацията на маите се дължи на продължителна катастрофална суша, сочат резултатите от международно изследване.

„Това е пример за еволюирала цивилизация, която е била неспособна да се справи с климатичните промени”, заяви един от ръководителите на изследването Джеймс Балдини от университета в Дърам, Великобритания, предадоха БТА и Би Ти Ви.

Периоди на проливни дъждове между 450 г. и 660 г. са увеличили земеделското производство на маите, довеждайки до увеличаване на населението и свръхексплоатация на ресурсите.

След това климатът ставал все по-сух, предизвиквайки изчерпване на ресурсите и войни.

След години на лишения сушата, която продължила близо един век – от 1020 г. до 1100 г, определила окончателно съдбата на цивилизацията на маите, разказа експертът.

Учените направили възстановка на дъждовни периоди и периоди на суша в райони, в които са живели маите – в Мексико, Белиз, Гватемала и Хондурас.

За това бил изследван химичният състав на сталагмити в пещерата Йок Балум в Белиз. Тя се намира близо до свързани с маите археоложки обекти, които са били повлияни от същия климат.

Сталагмитите – калцитни образувания на места, където капе вода, позволяват да се изчисли количеството на валежите в отделни периоди от историята на човечеството.

Тъй като маите изписвали дати на важни събития върху каменните си монументи, авторите на изследването сравнили възстановката на климата в района с честотата на конфликтите и други събития.

#суша #маи #цивилизация #Великобритания #Мексико #Белиз #Гватемала #Хондурас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »