ЕК: Следим отблизо казуса „Марковска“

ЕК: Следим отблизо казуса „Марковска“
„Наблюдаваме важния вътрешен дебат, който протича в момента в България по този въпрос“, заяви Марк Грей. Снимка: euinside.eu
A A+ A++ A

Европейската комисия (ЕК) взе под внимание случилото се на церемонията по полагане на клетва от новите съдии в Конституционния съд на България, заяви говорителят на ЕК Марк Грей в Брюксел.

„Наблюдаваме също така и важния вътрешен дебат, който протича в момента в България по този въпрос“, каза още той, предаде БГНЕС.

По думите му това е нещо, което комисията систематично е подчертавала в докладите по механизма за сътрудничество и контрол досега.

„Надяваме се, че тези принципи ще бъдат спазвани напълно, докато трае процесът. ЕК очаква същото и по отношение на предстоящите назначения по някои важни постове в държавата като например това на главен прокурор“, добави Марк Грей.

„Очакваме да видим, че те се спазват напълно в идните месеци. Очевидно ще продължим да наблюдаваме развитието на ситуацията отблизо“, посочи говорителят на ЕК.

В четвъртък президентът Росен Плевнелиев си тръгна от церемонията по полагане на клетва от конституционните съдии.

Оттеглянето на президента се случва за първи път и е прецедент в историята на Конституционния съд от 1991 година, когато е основан.

Плевнелиев обясни, че няма да присъства на полагането на клетва на съдия Венета Марковска като конституционен съдия.

Президентът си тръгна, след като първите трима, избрани за конституционни съдии, положиха клетва – Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов.

Така Венета Марковска не успя да положи клетвата си като конституционен съдия, защото в Закона за КС е записано, че клетвата се полага само в присъствието на президента.

На 31 октомври без дебати депутатите от ГЕРБ, независими, депутати от ДПС и някои от Коалиция за България избраха зам.-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов и Венета Марковска, зам.-председател на Върховния административен съд, за членове на Конституционния съд (КС) от парламентарната квота.

След избора Европейската комисия обяви, че може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на следващата година.

Предупреждението дойде именно по повод новите съдебни назначения. От ЕК посочиха, че има сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите, каза тогава говорителят, без да посочва име.

#Коалиция за България #ДПС #ГЕРБ #Върховния административен съд #Борис Велчев #Георги Ангелов #България #президент #Росен Плевнелиев #Народното събрание #КС #Конституционния съд #Марк Грей #Венета Марковска #ЕК #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »