БСП: Чудовището не е Марковска, а политическото явление ГЕРБ!

БСП: Чудовището не е Марковска, а политическото явление ГЕРБ!
Според Георги Божинов под паравана на законност и право в България се налага жесток авторитаризъм, който по пътя на утвърждаване на своята еднолична власт не се спира нито пред морала, нито пред истината, нито пред закона. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

„Чудовището“ не е Венета Марковска, а политическото явление ГЕРБ, заяви депутатът от БСП Георги Божинов.

В четвъртък номинираната за съдия в Конституционния съд (КС) Венета Марковска не встъпи в длъжност, тъй като президентът Росен Плевнелиев наруши протокола и си тръгна, прекъсвайки церемонията.

По думите на Божинов под паравана на законност и право в България се налага  жесток авторитаризъм, който по пътя на утвърждаване на своята еднолична власт не се спира нито пред морала, нито пред истината, нито пред закона, цитира думите му БГНЕС.

„В ГЕРБ могат да направят от калта гении и от човека за часове нищо“, добави той.

Според него това става по прищявката и в съответствие с интересите на един определен човек и на неговата политическа кохорта.

„Те направиха покрай лошата Марковска морален светец, годен за КС, техния Наско (другият избран и вече встъпил в длъжност конституционен съдия, депутат от ГЕРБ, Анастас Анастасов – бел. ред.)“, добави депутатът.

„Именно когато Марковска заплаши техния имидж, веднага сринаха тази жена – и морално, а мисля, че и здравословно“, убеден е депутатът.

Божинов коментира, че след грандиозния скандал, в който управляващите са успели да забъркат и отделните институции, и страната, единствено възможният ход е НС да отмени своето решение за избора на Марковска за конституционен съдия.

Това пък заяви минути преди това на брифинг депутатът от Коалиция за България Мая Манолова.

„Ние изказваме нашето съжаление, че отново парламентът беше поставен в унизителната ситуация да преразглежда едно свое решение, което парламентарното мнозинство осигури без ясни аргументи и без да се съобрази с възраженията за въпросната кандидатура“, каза тя.

Манолова отказа да коментира в конституционноправен аспект колко коректни са били действията на президента Плевнелиев, когато той на практика осуети полагането на клетва на съдия Марковска.

„Но след като останалите институции отказаха да се съобразят с негативите на тази кандидатура, може би това бе единственото решение“, призна левият депутат.

„За съжаление и този път НС е в положение да събира гилзите след престрелката между институциите и да отмени своето решение“, подчерта Манолова.

Според нея не трябва да се събира специална работна група в НС, защото има един-единствен възможен ход и той е отмяна на решението на парламента, категорична е тя. То може да бъде отменено и частично в частта по отношение на избора на Марковска, уточни Манолова.

Президентът Росен Плевнелиев създаде правен прецедент, след като напусна церемонията по полагането на клетва на новоизбраните членове на Конституционния съд.

Плевнелиев присъства на клетвата на трима от новите членове - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов. След като се заклеха, изненадващо той поиска думата.

Един от мотивите, които държавният глава изтъкна, бе, че в последния момент е получил допълнителна информация от прокуратурата. По неофициални данни става дума за сигнал за търговия с влияние и конфликт на интереси, свързан с работата на Марковска.

След като ВСС прие извънредно оставката й от съдебната система в четвъртък сутринта, тя се яви на тържествената церемония по полагането на клетва на новоизбраните съдии в КС.

Преди това Венета Марковска заяви пред депутати, които издигнаха кандидатурата й, че няма от какво да се притеснява и ще се закълне въпреки призивите на премиера и президента да не го прави.

След целия скандал депутатите заявиха, че Марковска ще търси правата си по съдебен ред.

„След това, което направи президентът Плевнелиев, ще си потърся правата по съответния съдебен ред! Не очаквах, че държавният глава ще реагира по този начин. Не съм нарушила законите. Не съм оказвала въздействие нито върху зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, нито върху когото и да било друг!“, заяви Венета Марковска.

#БСП #Мая Манолова #Георги Божинов #ГЕРБ #министър-председател #Бойко Борисов #Росен Плевнелиев #Президент на България #церемония #Висш съдебен съвет #ВСС #оставка #Венета Марковска #Върховен административен съд #ВАС #молба #КС #Конституционен съд #клетва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"