БЕХ: България заслужава 20-процентната отстъпка за газа

A A+ A++ A

България заслужава тази минимална цена след подписването на договора за „Южен поток“ с „Газпром“, заяви шефът на Българският енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Индовов.

В четвъртък се състоя церемонията по подписването на два договора между България и Русия – за инвестиционното решение на газопровода „Южен поток“ и за газовите доставки. От руска страна договорът беше подписан от представители на „Газпром“, от българска, съответно - от изпълнителните директори на „Булгаргаз“ Димитър Гогов и на БЕХ Михаил Андонов.

След подписването на документите България се сдоби с отстъпка от 20% за руския газ, която ще влезе в сила в началото на 2013 г.

Според Андонов с избягването на посредниците, чрез които досега България получава руския природен газ, сега цената получава своята реалност на пазара в страната, каза той в интвервю за Информационна агенция „Фокус“.

Андонов каза, че което се договори - в рамките на шест години „Булгаргаз“ има възможността да преговаря за понижение на цената и евентуални увеличения на количествата, които България заяви – 2.9 милиарда куб. метра, също ще водят до възможност за снижаване на цената на газа.

От транзитирането по газопровода „Южен поток“ всички държави, през които преминава газопроводът, ще получават транзитни такси. Дружеството, което ще експлоатира след построяването на тръбата по „Южен поток“, е „Южен поток България“. То е регистрирано като проектна компания във връзка със стартирането на процеса за изграждане на газопровода. Такси има, определени на базата на финансовия модел, който беше изготвен и съгласуван с руската страна.

Направени са няколко варианта с минимални и максимални количества газ, които ще бъдат транзитирани по газопровода след неговото пускане в търговска експлоатация.

Таксите, които са определени, покриват както привлечените средства, така наречените капиталови разходи, така и оперативните разходи за целия период на експлоатация на тръбата за 25 години.

Андонов каза, че България участва в този голям международен проект и защитава позицията, която винаги е имала, че тя търси други алтернативни източници за доставки на газ.

„Както винаги и ние като дружество, БЕХ, и министър Добрев, сме заявявали, че всяка тръба, която минава през България, е икономически изгодна и ще носи приходи за държавата“, коментира Андонов.

Във всички документи, които са подписани досега между Българския енергиен холдинг и „Газпром“, стоят клаузи, в които е записано, че действа българското и европейското законодателство, обясни Андонов на въпрос дали е хармонозиран договорът.

По неговите думи България не може да определи сама дали този газопровод е хармонизиран с правилата на Европейската комисия, но и от Брюксел е имало информация за желанието на Европейския съюз този газопровод да бъде построен, така че всички държави, които участват в „Южен поток“, работят по този въпрос.

Единствено ЕК може да определи дали капацитетът на тръбата ще бъде даден изцяло на „Газпром“, или ще има възможност и други доставчици да ползват този капацитет на „Южен поток“.

Шефът на БЕХ категорично отрече подозрението, че ако след определен период съвместното предприятие „Южен поток“ не успява да покрива разходите по кредитирането на проекта, „Газпром“ най-вероятно ще стане собственик на трасето по „дълг схемата“ - схемата за дълг срещу собственост. Доколко това е вероятно и основателни ли са притесненията?

„Чух го това от експерти и бивши министри, които не са прави, защото от това, което се води като разговори в тези последни шест-седем месеца, има подписано допълнение към акционерното споразумение, в което точно се избягва тази опасност - ако има финансови затруднения при изграждането и при експлоатирането на този газопровод, частта, която има Българският енергиен холдинг, да бъде запазена и да не бъде получена от трета страна“, заяви Андонов.

#ГЕЦ #„Южен поток" #България #„Газпром" #газова електроцентрала #Български енергиен холдинг #БЕХ #Михаил Андонов #НЕК #Алексей Милев #министър-председател #договор #газ #газопровод #Бойко Борисов #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »