Представиха лекарство против ХИВ, което е 99% ефективно

Представиха лекарство против ХИВ, което е 99% ефективно
A A+ A++ A

Превантивното лекарство за ХИВ PrEP е 99% ефективно. Употребата му ежедневно намалява шансовете за заразяване с вируса с около 86%. Това показват клинични изпитвания на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA).

Проучването e проведено в 157 клиники за сексуално здраве в Англия върху 24 000 души, които са приемали PrEP, между октомври 2017 г. и юли 2020 г. Резултатите са определени като „обнадеждаващи“.

PrEP, известно като предекспозиционна профилактика, съдържа съществуващите лекарства за лечение на ХИВ - тенофовир дизопроксил и емтрицитабин, и действа, като спира вирусът да навлиза в организма и да създава свои копия. Той може да се приема или като ежедневно хапче, или при необходимост преди сексуален контакт.

Според Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство ефективността на лекарството ще помогне за постигането на целта на правителството за нулево предаване на ХИВ до 2030 г., но е необходимо повече хора да го приемат, предаде БТВ.

33-годишният Хари Дод е участвал в няколко проучвания за употребата на PrEP. По думите му приемът на лекарството е „освобождаващ“ за него, тъй като вече не се страхува да се зарази с ХИВ.

„Не съм мислил за това от десетилетие и това е освобождаващо. Откакто приемам лекарството, имам дългогодишни партньори, които са заразени с ХИВ, а преди това нямаше да е в полезрението ми. Сега имам увереността да обичам свободно“, посочи той.

Според Хари обаче лекарството е заклеймено, тъй като то е „сексуално и исторически свързвано с гей общностите“.

Въпреки че най-вероятно препаратът се използва предимно от хомосексуални и бисексуални според д-р Сондърс много хора от други групи биха имали полза от приема му.

По думите му реалната ефективност зависи от много фактори, особено от това дали лекарството се приема правилно.

UKHSA, която заедно с фондация Chelsea and Westminster Hospital NHS Foundation Trust ръководи изследването заяви, че то е най-голямото досега в реални условия от този вид. В него се отчита непоследователната или неправилната употреба на препарата.

„Това проучване допълнително доказа ефективността на PrEP за предотвратяване на предаването на ХИВ и за първи път показа защитния ефект, за който съобщиха предишни проучвания, но в голям мащаб и чрез рутинни услуги за сексуално здраве в Англия“, съобщи д-р Джон Сондърс, консултант по сексуално здраве и ХИВ.

Благотворителната организация за борба с ХИВ Terrence Higgins Trust приветства резултатите от изследването, но заяви, че има „още какво да се направи“. Организацията иска по-лесен достъп до лекарството, тъй като много хора, включително жени и особено в малцинствени групи, не знаят, че то съществува. Те призовават PrEP да бъде достъпен в аптеките и онлайн.

#ХИВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници