Алея и тунел свързват „Дружба 2“ с метрото

Алея и тунел свързват „Дружба 2“ с метрото
Алеята ще е готова до месец март 2013 г., обеща Диков, като добави, че има готов проект и е наредил да го качат на сайта на направление „Архитектура и градоустройство“. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Алея със стълби и тунел ще свържат столичния жк „Дружба 2“ с метростанцията на „Цариградско шосе“, каза главният архитект на София Петър Диков на среща с жители на район „Искър“ в сряда вечерта.

Диков призна, че комплексът е останал ощетен, защото няма спирка на подземната железница в него и връзка на жителите с тази при „Интер експо център“, цитира го „Монитор“.

Сега вариантите за достъп до тази станция са стълби, направени от живеещи в квартала, но те не са осветени. Алеята ще е готова до месец март 2013 г., обеща Диков, като добави, че има готов проект и е наредил да го качат на сайта на направление „Архитектура и градоустройство“.

Той успокои, че ако няма дебел сняг, алеята със стълбите наистина ще е готова в срок, което обаче било временно решение, тъй като идеята е да се направи тунел, който да свързва „Дружба 2“ със станцията на „Цариградско шосе“.

Тунелът ще е готов след около около години, като според главният столичен архитект строителството му може да се включи в проекта за изграждане на подземната железница от „Интер експо център“ до Летище София.

Според шефа на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев обаче това е невъзможно, тъй като конкурсите за строители на трите отсечки от подземната железница до аеропорта са приключили, сключени са договори с тях и е одобрено финансирането. Другата седмица ще се направи първа копка на трасето при бул. „Димитър Списаревски“, обясни шефът на софийското метро.

Участъкът от „Цариградско шосе“ до летището е разделен на три отсечки. Първата е от „Интер експо център“ до зоната зад „Кауфланд“ ( която е между „Дружба 1“ и „Дружба 2“) между булевардите „Д. Списаревски“ и „Цв. Лазаров“. Отсечката е дълга 1046 метра, от които около 200 метра са надземни. Трасето ще се строи от обединението „Станилов – Метропроект“.

Вторият лот е до ул. „Поручик Неделчо Бончев“. Той е дълъг 1825 метра и има една метростанция - при бул. „Искърско шосе“, близо до езерото в „Дружба 1“. Участъкът ще се строи от обединение „Метро Дружба“, в което участва „Трейс Груп холд“.

Третата отсечка е от „Поручик Неделчо Бончев“ до летището. Ще се правят две станции – при производствена база „Искър“ и на аеропорта. Строителят е обединението „Метро Сифер“, в което участва пловдивската фирма „Сиенит“.

Срокът на строежа на трите отсечки е 28 месеца, което означава, че подземната железница ще стигне до летището в началото на 2015 г.

#метро #метростанция #тунел #алея #летище София #строеж #„Цариградско шосе“ #Петър Диков #„Метрополитен“ #Стоян Братоев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"