Членството на България и Румъния в Шенген няма да се гласува на 5 декември

Членството на България и Румъния в Шенген няма да се гласува на 5 декември
A A+ A++ A

Присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство няма да бъде предмет на гласуване по време на заседанието на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи на 5 декември, пише Euractiv.

По време на предстоящото заседание се очаква обсъждането на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство да се проведе без официално гласуване предвид продължаващите преговори за ново правителство след изборите в Нидерландия. Не се обмисля отделяне от България, потвърждават източниците на политическото издание.

Според предварителният дневен ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 5 декември ще се проведат обсъждания на цялостната ситуация в Шенгенското пространство, както и евентуален дебат по решението на Съвета относно пълното прилагане на разпоредбите на Шенгенското споразумение в България и Румъния.

Румъния се стреми да свика извънредно заседание на Съвета до края на декември, на което да се вземе решение за присъединяването на Румъния на два етапа, като се започне с въздушните граници през март следващата година, последвани от пътните и морските граници, пише Euractiv.

Нидерландия се противопостави на влизането на България в Шенген, а Австрия се противопостави на включването на Румъния и България в зоната за свободно движение.

Въпреки позицията на Виена вчера австрийският министър на социалните въпроси Йоханес Раух изрази мнение в социалната мрежа X, че присъединяването на Румъния към Шенген ще бъде от полза за Австрия и Румъния.

"И Австрия, и Румъния ще имат голяма полза от присъединяването на Румъния към Шенген. То би имало предимства за много компании, а също така би било голямо облекчение за 30 000 души, полагащи 24-часови грижи, от които зависят хиляди семейства в Австрия", написа вчера Раух.

Миналата седмица българският евродепутат от ЕНП Андрей Ковачев прогнозира пред журналисти в Страсбург, че България няма да бъде приета в Шенген преди парламентарните избори в Австрия през 2024 г.

#Шенген #България в Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници