Депутатите проверяват АЕЦ „Белене" чак до референдума

Депутатите проверяват АЕЦ „Белене" чак до референдума
След гласуване в народното събрание депутатите удължиха работата на парламентарната си комисия за АЕЦ „Белене" до 25 януари. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентарната комисия за проверка на проекта АЕЦ „Белене" ще продължи работа до провеждането на референдума за бъдещето на ядрената енергетика в България на 27 януари 2013 г.

След гласуване в народното събрание депутатите удължиха работата на парламентарната си комисия за АЕЦ „Белене" до 25 януари, предаде БГНЕС.

На следващото заседание на комисията на 20 ноември членовете на комисията ще изслушат бившия изпълнителен директор на НЕК Мардик Папазян, бившия главен изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков, бившия изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Галина Тошева и представители на фирмата, която е направила оценка на оборудването на площадката на АЕЦ „Белене".

„Питам къде са бившите изпълнителни директори на НЕК, къде са още една купчина длъжностни лица да отговарят на въпросите, защото нашата задача е да видим всички действия и бездействия на всички длъжностни лица през този период," заяви още в началото на заседанието Румен Овчаров от БСП.

Част от депутатите изразиха изненада, че поканените за изслушване Мардик Папазян и Любомир Велков не са изпратили писмо за причините за отсъствието си.

Депутатът от БСП Петър Димитров отговори, че двамата не могат да се явяват в Народното събрание два пъти седмично заради служебни ангажименти.

Венцислав Лаков от „Атака" предложи да се гласува поименно кои лица да бъдат поканени на изслушване в комисията за следващото заседание.

„Не е работа на НС да установяваме дали има договор или не, и дали са изхарчени правилно парите, или не - има си институции за това. Не знам накрая с какво ще приключи тази комисия- с доклад, с решение, с какво," запита депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

Той се произнесе срещу идеята за удължаване работата на комисията. Диан Червенкондев не се съгласи с него като се позова на отговорността, която носят за изясняване на фактите и финансирането на проекта.

В четвъртък трябваше да има разискване по представените от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) доклади и изслушване на бивши длъжностни лица.

#АЕЦ „Белене" #Народно събрание #Диан Червенкондев #депутат от ГЕРБ #Петър димитров #Румен Овчаров #депутат от БСП #НЕК #БЕХ #Мардик Папазян #Любомир Велков #Галина Тошева #Венцислав Лаков #депутат от „Атака" #Рамадан Аталай #депутат от ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"