Павлова договори повече икономическо сътрудничество с Узбекистан

Павлова договори повече икономическо сътрудничество с Узбекистан
Лиляна Павлова се срещна с узбекския си колега Ельор Ганиев на заседание на междуправителствената комисия. Снимка: МРРБ
A A+ A++ A

Регионалният министър Лиляна Павлова договори по-задълбочено търговско-икономическо сътрудничество между България и Узбекистан.

Тя обсъди възможностите за засилване на двустранните отношения на държавите на заседание на междуправителствената комисия заедно с министъра на външноикономическите връзки, инвестициите и търговията на Узбекистан Ельор Ганиев, съобщиха от МРРБ.

„България ще приветства по-голяма активност от страна на узбекски инвеститори“, заяви Лиляна Павлова и като възможна област посочи туризма заради добрите климатични условия у нас.

Предлаганите от Узбекистан добри възможности за развитие на бизнеса според нея ще спомогнат за укрепване на търговско-икономическото сътрудничество.

Страните се съгласиха, че развитието на инвестиционното сътрудничество е един от факторите за икономически растеж на двете страни и изразиха заинтересованост за по-нататъшното им укрепване.

За тази цел могат да бъдат създадени съвместни производства на териториите на България и Узбекистан.

Узбекската страна потвърди желанието за привличане на български инвестиции в сферата на нефтодобива, фармацията, хранителната промишленост и преработката на селскостопанска продукция, винопроизводството, туризма.

Беше отправена покана към представители на Узбекистан за участие в Международния панаир в Пловдив следващата година. Като алтернатива български фирми могат да участват в техни промишлени панаири и изложби.

По време на заседанието на комисията беше дискутирана възможността за увеличаване на броя на разрешителните за преминаване на български товарни автомобили през територията на Узбекистан.

Двамата министри, като съпредседатели на третото заседание на Българо-узбекската комисия, подписаха протокол с резултатите от него, който задължава двете страни да спазят поетите ангажименти.

#Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие #България #Узбекистан #туризъм #хранителна промишленост #фармация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници