Дянков: До 5 г. българинът по-богат от гръка, до 10 г. – европеец

Дянков: До 5 г. българинът по-богат от гръка, до 10 г. – европеец
До четири-пет години средният българин ще е по-богат от средния грък. До десет години ще достигнем 50% от стандарта на средния европеец, прогнозира Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До 5 г. българинът ще е по-богат от гръка, а до 10 г. ще е станал европеец, обеща финансовият министър Симеон Дянков.

В четвъртък той участва в конференция на тема „Златният растеж на България“, организирана от Световната банка, предаде БТА.

„До четири-пет години средният българин ще е по-богат от средния грък. До десет години ще достигнем 50% от стандарта на средния европеец“, заяви Симеон Дянков.

По думите му основните проблеми пред България са три - на първо място са ниските доходи на хората, следвани от демографската криза и енергийната независимост на страната.

Причина за това са дълбоката рецесия в някои страни в ЕС и добрите темпове на българската икономика, посочи финансовият министър.

Той каза, че България ще отчете ръст на БВП за третото тримесечие, докато в Гърция ще има спад със 7,3%.

В четвъртък от НСИ отчетоха 0,5% ръст за третото тримесечие спрямо същия период на миналата година и 0,1% ръст спрямо полугодието. Според анализатори има силен спад на икономиката за периода, а ръст под 1% може да се смята за рецесия.

„През миналата година в България се върнаха 30 000 млади хора предимно от Гърция, през тази очакваме още 40 000 - най-вече от Испания и от Кипър. Целта ни е да им осигурим работа, така че да останат трайно в страната“, посочи още Симеон Дянков.

#рецесия #икономически растеж #Бюджетен дефицит #заетост #Испания #Кипър #Световна банка #Гърция #БВП #ЕС #Министър на финансите #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »