Игнатов: Целевото финансиране на „Рожен“ не е редно

Игнатов: Целевото финансиране на „Рожен“ не е редно
Просветният министър Сергей Игнатов изрази несъгласие с решението на кабинета за целево финансиране на обсерваторията в Рожен. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Целевото финансиране на Националната обсерватория „Рожен“ не е редно според образователния министър Сергей Игнатов.

„Имаме готовност да преведем около 130 000 лв., ако се наложи“, посочи той, но подчерта, че не е редно да се нарушава бюджетната дисциплина по такъв начин.

На редовното правителствено заседание в сряда премиерът Бойко Борисов обяви, че за да се осигури финансирането на обсерваторията до края на 2012 г., на астрономите ще бъдат възложени задачи от министерствата на земеделието и на околната среда.

Обсерваторията ще получи 120 000 лева от земеделското ведомство и 150 000 лева от МОСВ от двата договора, които се подписват, уточни министър-председателят.

Той се ангажира да осигури още пари от бюджета на просветното ведомство, за да не бъдат отклонени астрономите от основната си дейност заради новите ангажименти.

„Ще преведем целеви средства от просветното министерство само при извънредни обстоятелства“, подчерта Сергей Игнатов, цитиран от Дарик радио.

Относно приключилия конкурс за Фонда за научни изследвания министърът обясни, че има много недоволни и това е нормално. Кандидатите са над 1200 при едва 100 проекта, които могат да се финансират.

Оценяващата комисия е съставена от представители на университетите и БАН, които трябва да балансират между приоритетите, включени в Националната стратегия за научни изследвания.

В нея са включени зелена енергия и транспорт, нови материали, здраве и качество на живот, информационни и комуникационни технологии и културно-историческо наследство.

Всички проекти трябва да съвпадат тематично със зададените в стратегията приоритети.

„Много емблематични имена в научните среди са отпаднали за сметка на други. Има срок, в който може да се подаде възражение, след което оценяващата комисия ще ги преразгледа“, допълни Сергей Игнатов.

#БАН #Фонд за научни изследвания #МОСВ #МЗХ #министър на образованието #Сергей Игнатов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"