Си Ен Ен нищи БФС в голям обзор

Си Ен Ен нищи БФС в голям обзор

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Навръх 17 ноември, точно 30 години след героичните мигове на българския национален отбор на стадион "Парк де Пренс" и 24 часа след бруталните сцени, арестите, ранените и сблъсъците в центъра на София, съпътстващи протеста на феновете срещу управлението на БФС, CNN прави разбор на ситуацията и представя Димитър Бербатов като човекът, който ще "поправи" българския футбол, видя "Фокус".

Обзорът е на челно място в сайта на световния телевизионен канал, като в него медията разказва за протеста срещу БФС под надслов "18 години стигат", връща се и към хронологията на събитията в последните няколко години.

CNN пише за Бербатов, изборния процес за президент на БФС, както и че Александър Чеферин, президентът на европейския футболен ръководен орган УЕФА, е бил "много загрижен" за ситуацията. Една от най-влиятелните медии в световен мащаб пита УЕФА и ФИФА какво става в България и по-конкретно със сигналите на Димитър Бербатов до световната и европейската футболни централи.

Освен това на президента на БФС Борислав Михайлов, колегите споменават имената на Бойко Борисов, Стилиян Петров, Мартин Петров и Георги Иванов-Гонзо. Пишат и за "расизма" във футбола ни. CNN обръща внимание на последното ни домакинство на Унгария и фактът, че до последно не се знаеше къде ще се играе мачът - в Пловдив, София или другаде.

Ето и цялата публикацията на CNN без редакторска намеса:

Успешната футболна кариера на Димитър Бербатов го отведе до висшите лиги на първенствата в Германия, Англия, Франция, Гърция и Индия, като вкара повече от 250 гола и спечели 10 трофея. Но последното му начинание може да се окаже най-голямото му предизвикателство досега.

Четири години след края на кариерата си, Бербатов има големи амбиции да промени футболния пейзаж в родната си България.

Той казва, че нито положението, нито властта го мотивират, а желанието да предаде натрупаните знания и опит от игра на върха на спорта в Европа.

"Българският футбол е в голяма криза", каза Бербатов пред Аманда Дейвис от CNN Sport от Лондон в скорошно интервю. "Моят екип – Стилиян Петров, Мартин Петров, всички бивши футболисти – решихме, че трябва да променим нещо у нас. И започнахме да се борим за тази промяна".

Но промяната досега се оказа неуловима, особено, както казва бившият играч на Манчестър Юнайтед, "докато Българският футболен съюз (БФС) и настоящият президент Борислав Михайлов остават преследвани от поредица от противоречия".

Михайлов подаде оставка като президент на БФС през 2019 г., след като играчи на Англия казаха, че са преживели расистки обиди, докато са играли срещу България в София. Според съюза оставката на Михайлов е "следствие от вредна на българския футбол среда".

Преди мача между България и Англия Михайлов каза, че е "обидно" и "унизително" играчите на Англия и мениджърът Гарет Саутгейт да предполагат, че могат да бъдат изправени пред расистки обиди.

Тогава българският премиер Бойко Борисов призова Михайлов да подаде оставка след мача, заявявайки, че е недопустимо хора от България "да бъдат свързвани с расизъм и ксенофобия".

Михайлов отрече забележките на Борисов да са свързани с оставката му, според The Guardian , като тогава каза: "Имаше четирима или петима души, които участваха в скандиранията… Направихме каквото трябваше да направим по отношение на сигурността по време на мача срещу Англия".

"България не е расистка държава. И решението ми да се оттегля няма нищо общо с това, че премиерът Борисов ми поиска оставката ден след мача. Търпението ми свърши".

Това, което се случи през 2019 г., не беше единственият скандал с расизъм, който опетни ръководството на БФС.

По-рано тази година техническият директор Георги Иванов заяви, че небългарски играчи с "друг цвят на кожата" няма да играят за националния отбор, докато той е в тази роля. По-късно той защити коментарите си след бурна реакция, според Balkan Insight.

Михайлов преизбран

Две години след като подаде оставката си, Михайлов отново се изправи и бе преизбран за президент на БФС за пети мандат, когато кандидат бе и Бербатов.

Бербатов обаче твърди, че Михайлов е спечелил властта нечестно. Преди изборите през 2021 г. говорителят на Конгреса обяви, че са необходими общо 242 гласа, за да спечели извънредния конгрес на БФС, но Михайлов спечели само 241 гласа и впоследствие беше сертифициран от Конгреса за победител.

След конгреса Бербатов веднага заяви пред медиите, че ще оспори решението и скоро след това заведе дело в софийския съд, откъдето все още чака присъда. При гласуването за Михайлов гласуваха 241, за Бербатов - 230, за трети кандидат - 8, а четирима не гласуваха.

"Бил съм бит в професионалната си кариера, вкарвал съм голове, пропуснал съм, губил съм битки", казва Бербатов. "Когато е направено по правилния начин, няма какво да кажеш. Но когато се направи по грешен начин, трябва да сигнализирате на всички, за да видят какво се случва".

Конгресът в крайна сметка реши след гласуването, че 241 гласа са достатъчни за победа, решение, което съдебното дело на Бербатов се опитва да оспори.

"Българският закон все още признава безспорната победа на г-н Борислав Михайлов като президент пред високопоставени служители на ФИФА и УЕФА, които също така официално заявиха, че конгресът е бил с най-високи организационни стандарти и резултатът от него трябва да бъде уважен изцяло", се казва в съобщението. Това съобщи БФС, цитиран от CNN Sport.

В него се добавя: "Президентът и управителният орган на БФС бяха правилно избрани и се признават от всички заинтересовани страни като такива – и фактът, че г-н Бербатов продължава да се провъзгласява за кандидат-президент е абсурден, като се има предвид, че няма насрочени президентски избори".

Михайлов, бивш вратар, който беше капитан на България до полуфиналите на Световното първенство през 1994 г., е президент на националния футболен съюз от 2005 г., с изключение на двугодишната пауза, след като той подаде оставка от поста.

Въпреки това, има нарастващо чувство на недоволство от ръководството на Михайлов сред футболните фенове в България и това достигна своя връх в четвъртък, когато привърженици се сблъскаха с полицията по време на квалификационния мач на България за Европейското първенство срещу Унгария в София.

Протестите бяха срещу Управителния съвет на БФС на фона на слабите резултати на мъжкия национален отбор. Някои от присъстващите на протестите държаха плакати и тениски, заклеймяващи ръководството на Михайлов.

Вече имаше полемика около мача в четвъртък, след като той беше преместен от София в Пловдив и след това обратно в българската столица с дни предизвестие. Съобщава се, че смяната е заради строителни дейности на стадион "Христо Ботев" в Пловдив.

Първоначалната промяна на мястото беше поискана поради риск за сигурността по отношение на протестите на феновете, а мачът в крайна сметка се игра при закрити врати поради "повишен риск от обществени безредици", казаха от УЕФА.

Унгарската футболна федерация изрази разочарование от преместването на мача с такова кратко предизвестие и невъзможността на феновете да присъстват, описвайки решението като "безпрецедентно, напълно неоправдано и крайно неспортсменско".

Изявлението добавя: "Дори не е възможно да се организира семеен празник по този начин, да не говорим за международен футболен мач с огромен залог, който засяга много хора и се интересува от милиони".

Мачът завърши 2:2, като България остава на последно място в своята европейска квалификационна група, след като не успя да спечели нито един от своите седем мача.

"Очевидно е, че системата не работи, защото от 2005 г. до ден днешен не успяхме да се класираме за нито един голям турнир като нация", казва Бербатов.

"И това ви показва как се управлява футболът у дома. Когато националният отбор е лицето на федерацията и когато националният отбор няма големи турнири, на които да играе, това е сигнал, че футболът у дома не се управлява по правилния начин".

За последно България се класира за голям международен турнир на Евро 2004, когато отбор с участието на Бербатов загуби и трите си мача. Нацията не се е появявала на световно първенство от 1998 г.

Бербатов е може би най-известният "износ" на българския футбол от началото на века, най-известен с умелото си владеене на топката и силен резултат в топ клубове в цяла Европа.

Освен това той е изключително популярна фигура сред феновете, особено в България, и казва, че визията му за спорта е "напълно различна" в сравнение с тези, които в момента управляват федерацията в родината му.

Откакто се оттегли от футбола, той живее и работи в България.

"Футболът страда и никой голям талант не може да излезе и да играе в големите лиги", казва Бербатов. "Вкъщи няма инфраструктура, няма стадиони. Децата тренират при лоши условия".

БФС призна, че повечето стадиони в България, въпреки че са реновирани, са в "лошо състояние", но каза пред CNN, че това е следствие от пренебрежението на собствениците на клубове и "липса на участие" на правителството в спорта.

Бербатов споделя, че той и екипът му са обиколили страната три пъти, представяйки пред клубовете в България визията си как ще управляват спорта.

"Ние сме замръзнали във времето", добавя той. "Все още сме в '94. И смятаме, че така трябва да се правят нещата. Не, 2023 г. е. Нещата са съвсем различни във футбола и това е, което искам да покажа на хората у дома".

Докато очаква решение от съда относно конгреса през 2021 г., Бербатов също така притиска футболните власти да разследват обстоятелствата, при които Михайлов успя да спечели изборите.

Той казва, че Александър Чеферин, президентът на европейския футболен ръководен орган УЕФА, е бил "много загрижен" за ситуацията, когато двамата са говорили в миналото, докато световният ръководен орган ФИФА, казва той, все още не е отговорил на исканията на неговия екип.

CNN Sport попита УЕФА за очевидния разговор на Бербатов с Чеферин, но не получи отговор.

"Не е ли работа на ФИФА и УЕФА като ръководни органи постоянно да бъдат навсякъде във федерациите и да виждат червените знамена и да работят, за да са сигурни, да не действат след инцидента, но да предотвратяват случването на инциденти като този?", казва Бербатов.

ФИФА не отговори на искането на CNN Sport за коментар, но в изявление УЕФА заяви, че "никога не е изразявала загриженост относно изборния процес в БФС".

Той добави: "Можем да потвърдим, че УЕФА е получила файл, съдържащ множество документи, отнасящи се до въпроса, от г-н Бербатов. Нашата администрация е прегледала щателно тези документи, но не е открила нищо подозрително или неблагоприятно".

"И накрая, има текущо съдебно дело пред националния съд, включващо двама кандидати. УЕФА ще следи напредъка на случая и ще бъде внимателна към изхода".

Бербатов казва, че остава отдаден на задачата си, уверен, че той е човекът, който ще донесе положителна промяна в българския футбол.

"Ще успеем, в това няма съмнение", добавя той. "Ще отнеме известно време, а сега отне две години напред-назад, напред-назад".

"Това не е нещото, което обичам да правя, но съм принуден да правя. Да се надяваме, че ФИФА и УЕФА ще се събудят и ще се опитат да разследват".

#Си Ен Ен #БФС Борислав Михайлов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници