Нова победа за Нургюл Салимова! Донесе четвърти успех за България на Евро `23

Нова победа за Нургюл Салимова! Донесе четвърти успех за България на Евро `23

FIDE

A A+ A++ A

Трета поредна и общо четвърта победа от шест мача постигна България на европейското отборно първенство по шахмат за жени в Будва (Черна гора). В VI кръг националният ни отбор с капитан Петър Арнаудов надделя с 2,5:1,5 т. над втория най-силен тим в стартовия списък на шампионата - Азербайджан.

Решаващата победа извоюва с черните фигури Нургюл Салимова на втора дъска срещу Улвия Фаталиева. Останалите три партии завършиха реми - примирия сключиха Антоанета Стефанова с белите на първа дъска срещу Гунай Мамадзада, Виктория Радева с белите на трета дъска срещу Ханим Баладжаева и Гергана Пейчева с черните на четвърта дъска срещу Гулнар Мамадова.

Така звездната ни селекция остана единият от само два тима без поражение от началото на Евро `23 и се изкачи на второ място във временното класиране с 10 т. (4-2-0). Лидер е съставът на Франция с 11 т. (5-1-0). Именно французойките са следващият съперник на нашите шахматистки, като двете страни ще се срещнат в днешния VII кръг от регламентираните девет по швейцарската система.

В турнира участват общо 32 държави, като по-надолу в подреждането следват Азербайджан и Германия с по 9 т. (4-1-1) и три отбора с по 8 т. - Гърция (3-2-1), Англия (3-2-1) и Полша (4-0-2). Топ 10 три кръга преди края затварят Грузия, Нидерландия и Армения с по 7 т. (3-1-2).


#Нургюл Салимова #шахмат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници