20% по-ниска цена за руски газ от 2013, оповести премиерът

20% по-ниска цена за руски газ от 2013, оповести премиерът
Шефът на „Газпром“ Алексей Милер (вляво) и премиерът на България Бойко Борисов на съвместната си пресконференция в София в четвъртък. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Доставките на руски газ за България ще са с 20% по-евтини от 1 януари 2013 г., обяви премиерът Бойко Борисов след подписване на споразумения за газовите цени, както и за газпровода „Южен поток“, в София с шефа на руския енергиен гигант „Газпром“ Алексей Милер.

„Преговорите бяха тежки. Затова ние сме постигнали цена, която е малко по-висока от тази на Германия, на държавите, които не влагат милиарди евро в разработка на газово находище в Русия. Ако и ние извадим няколко милиарда, то няма да плащаме такава цена, заяви министър-председателят Бойко Борисов“, цитиран от агенция БГНЕС.

„Постигнахме цена, възможно най-ниската за страна, която не инвестира в газово находище. Към този момент мога да кажа, че имаме над 20% намаление на газа от 1 януари 2013 г. Освен това ние настоявахме за 6 години договор, но от „Газпром“ искаха за 10 години, и ние казахме така, че подписваме за 210 години, но на 6-ата година можем да предоговаряме цената в зависимост от ситуацията“, обясни още премиерът.

Борисов посочи, че проектът „Набуко“ е приоритет и на ЕК: „Отново повтарям, че „Набуко“ е също наш приоритет и на 10 януари ще започнем изграждането на интерконектор и по „Набуко“, но за съжаление от азербайджанска страна не се дава гаранция кога ще дойде газа и откъде“.

„Ние вече си изпатихме с газовата криза, подобен газопровод гарантира, че няма български гражданин да остане без газ“, каза премиерът.

Той изтъкна, че от българска страна е поискано да отпаднат посредниците в доставките на руски газ за България.

„Огромно усилие беше да се махнат тези три посредника. До сутринта сме спорили по тази тема“, каза Бойко Борисов.

Той съобщи още, че е разговарял по телефона в сряда и в четвъртък и с президента на Русия Владимир Путин.

Малко по-рано Борисов и Алексей Милер подписаха окончателно инвестиционно споразумение за газпровода „Южен поток“, който според Милер превръща България в „играч“ в международните газови доставки.

Икономическият министър Делян Добрев коментира, че приходите, които България получава по съществуващата газопреносна система, ще продължат най-малко в същия обем. Количества газ ще продължат, и то с по-голям обем, да текат и към Гърция, и към Турция, каза Добрев.

Той припомни и че България не е единствената държава, която участва в този газопровод, участват и италиански, немски, френски компании, и ако не мине достатъчно газ през България, няма да стигне и до тях.

„Ясно е записано, че газопроводът ще се изплати за 15 години. Този въпрос не ни притеснява. По отношение на въпроса каква е транзитната такса и приходите, това ще бъде допълнително калкулирано. Имаме 15 години за изплащане на тръбата и 8% възвръщаемост“, каза Добрев.

Борисов заяви, че акционери в самия „Южен поток“ са едни от най-големите компании – германска, италианска, френска, вчера те са подписали договор за строежа на „Южен поток“.

От своя страна Алексей Милер посочи, че намаляването на цените довежда до увеличаване на консумацията.

„Бихме могли да обсъдим и други механизми за стимулиране на българския пазар, заедно с колегите от Министерството на икономиката имаме определени идеи. Подготвени са определени идеи, но намаляването на цената ще доведе до ръст на консумацията. За електроцентралите е направен първоначален анализ, определени са две възможни площадки и две централи, бихме могли да започнем да преговаряме практически за тях“, каза още Милер.

#Алексей Милер #Газпром #руски газ #природен газ #газови доставки #Русия #газопровод #Южен поток #Бойко Борисов #министър-председател на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"