България в Разединените европейски щати

България в Разединените европейски щати
A A+ A++ A

Е, най-сетне всички го признаха официално – живеем в Европа на две скорости. Големият въпрос за България е на чия страна трябва да застане.

България ясно заяви, че подкрепя споразумението за укрепване на финансовата дисциплина в Еврозоната и се включва към новосъздалото се ядро в Европейския съюз, нов пакт, съставен от 23 члена, от който ще се очаква да действат като едно цяло.

Ползите от това решение обаче съвсем не са толкова ясни. Ако пактът означава по-високи нива на данъчно облагане, това е самоубийство за икономиката на България – ниските данъци са единственото нещо, което задържа инвеститорите тук. Освен това България бързо ще остане без дъх, ако й се наложи да се състезава в платното за високи скорости, където със сигурност ще бъдат наложени нови и по-строги правила.

Въпреки значителния антагонизъм към Великобритания - премиерът Дейвид Камерън категорично отхвърли възможността да утвърди документа за създаване на бюджетен съюз на еврозоната и оказа съпротива в момент, когато според Брюксел Европа се нуждае най-много от единство – България щеше да попадне в клуба на по-либерално, пазарно-ориентирани политики, ако беше подкрепила позицията на Лондон. А това би означавало, че няма да й се налага да изплаща дълговете на Гърция или Италия, няма да я грози опасността от по-високи данъци, нито френския модел на контролирана от държавата икономика.

Единната валута винаги е била творение на политиката, не на икономиката и финансите.

Големият въпрос за Европа сега е дали Камерън е направил груба грешка, която ще накърни дългосрочните интереси на Великобритания.

Големият въпрос за България сега е дали Борисов е направил груба грешка, която ще накърни дългосрочните интереси на България.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »