България покрива половината от нуждите си със собствен газ?

България покрива половината от нуждите си със собствен газ?
Трайков подчерта, че цените на българския газ са 30-40% по-ниски от тези на внасяния от Русия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Увеличение с близо 1 млрд. куб. м на местния добив на природен газ от втората половина на 2012 г. прогнозира Трайчо Трайков.

„Това ще намали допълнително цената на синьото гориво и на парното“, каза енергийният министър на семинар в Банско, цитиран от „Медиапул“.

„В момента при средногодишно потребление от 2.5 млрд. куб. м газ в страната от местен добив се покриват 300 млн. куб м от находищата в Черно море край Варна от компанията „Мелроуз“. Разработват се и находищата Горни и Долни Дъбник, Тюленово, Бутан, Долен Луковит и др., но те са много малки. Като цяло делът на българския добив в общото потребление е между 10 и 15%“, обясни Трайков и подчерта, че цените на българския газ са 30-40% по-ниски от тези на внасяния от Русия.

„Към сегашните количества ще се прибави бъдещ добив от находището „Девенци“ край Ловеч, което се разработва от компанията „Трансатлантик“. Тя е внесла в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма искане за регистриране на търговско откритие на газ в находището със запаси от около 10-12 млрд. куб. м. Регистрацията се очаква да стане до следата на следващата година, а от втората й половина да тръгне и същинският добив“, допълни Трайков.

„Това прави по около 1 млрд. куб. м годишно по предварителни оценки, при цени с 40% по-ниски от руските, и това показва какъв е потенциалът на местния добив, дори когато се прави от чужд инвеститор. Това означава поевтиняване на газа, а съответно и с 30% по-ниски цени на парното“, коментира министърът.

Трайков каза още, че „местният добив, а и потенциалът за добив на шистов газ са ресурс, който винаги може да се използва от българската страна, не може да бъде спрян и да се използва по друг начин освен като суровина“.

„Освен тези стратегически ползи в бюджета ще влязат стотици милиони концесионни такси, ще се открият много работни места и тази евтина суровина може да се използва за свързаните индустрии, в които България има традиции, като химическата и торовата промишленост“, допълни той.

#Трайчо Трайков #газ #добив #шистов #Банско #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Трайков #министър #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"