Новите конституционни съдии полагат клетва

Новите конституционни съдии полагат клетва
Мандатът на Евгени Танчев, Георги Петканов, Емилия Друмева и Владислав Славов изтече на 13 октомври. Снимка: КС, архив
A A+ A++ A

В Конституционния съд (КС) в четвъртък ще се състои церемония по полагането на клетва от новоизбраните и новоназначените за съдии, съобщиха от съда.

Според закона клетвата се полага в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента, на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, след което съдиите встъпват в длъжност.

От съобщението не става ясно дали клетва ще положат всичките четирима нови съдии – Георги Ангелов, Борис Велчев, Анастас Анастасов и Венета Марковска, след като последната заяви, че ще встъпи в длъжност, ако прокуратурата я оневини по обвиненията, че е търгувала с влияние.

Мандатът на Евгени Танчев, Георги Петканов, Емилия Друмева и Владислав Славов изтече на 13 октомври.

Възможно е съдия Марковска да се закълне като конституционен съдия, след като Висшия съдебен съвет (ВСС) включи като извънредна точка в дневния ред на заседанието си разглеждането на молбата  й за освобождаването от длъжността на съдия и заместник-председател на Върховния административен съд.

Ако ВСС приеме оставката й на заседанието си от 9.30 часа, Марковска е възможно да се закълне на церемонията в КС от 11.00 часа в четвъртък.

На 31 октомври без дебати депутатите избраха зам.-председателя на НС Анастас Анастасов и Венета Марковска, зам.-председател на ВАС, за членове на КС от парламентарната квота.

След избора Европейската комисия (ЕК) обяви, че може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на следващата година. Предупреждението дойде по повод новите съдебни назначения. От ЕК посочиха, че има сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите, без да посочват име.

Така Венета Марковска бе изслушана в парламентарната правна комисия и там сигналът, който не бе проверен с мотива, че е анонимен, бе наречен от нея донос.

След това по време на скандала на ЕК й се наложи да посочи, че изявлението е официална позиция. Ден след като лично пък вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов каза, че „това не е официална позиция на ЕК, която да е излязла към България“.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че „ако сигналът срещу съдия Венета Марковска е донос, това е много грозно, много обиждащо, но ако има капка истина в това, правилното е тя да се оттегли, това е нейно право“.

Няколко дни по-късно той бе дори и по-категоричен, като каза, че молбата му е Марковска да се оттегли, след като се създаде такъв огромен шум, и да продължи да бъде съдия.

На 8 ноември президентът Росен Плевнелиев каза, че би предложил да се помисли за КС, с изключение на Марковска, „бих препоръчал всички останали да се закълнат бързо, за да може той да работи в нормален състав“.

„Първо трябва да прочетем Конституцията, в нея пише, че в КС трябва да влязат само най-достойните, с много висок морал хора“, продължи президентът.

По неговите думи това, че в обществото вече има съмнение, е проблем само по себе си.

„Но не съм аз този, който ще посочи „Да“ или „Не“ в казуса с Марковска, надявам се, че тя сама за себе си ще прецени. Има нужда от много бързо решение в момента, не от административни процедури и протакания“, каза още президентът.

#Конституционен съд #КС #съдии #клетва #Георги Ангелов #Борис Велчев #Анастас Анастасов #Венета Марковска #Европейска комисия #ЕК #скандал #министър-председател #Бойко Борисов #Цветан Цветанов #доклад #съдебна система #Росен Плевнелиев #прокуратура #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »