ДПС започва тази седмица консултациите по вота на недоверие към Кабинета

ДПС започва тази седмица консултациите по вота на недоверие към Кабинета
ДПС силно се надява вотът срещу кабинета „Борисов" да бъде знак за това коя политическа сила, обозначавана като опозиционна, е действително такава. Снимка: Sofia Photo Agency, архив
A A+ A++ A

Консултациите за вота на недоверие ще започнат тази седмица, като от ДПС се надяват те да протекат ползотворно и да доведат до очаквания резултат, заяви депутатът Четин Казак.

Във вторник зам.-председателят на движението Лютви Местан заяви, че вотът е насочен срещу цялостната политика на управление на ГЕРБ, като сред темите ще бъдеи  провалът в икономическата и социалната политика на ГЕРБ.

По думите на Казак ДПС силно се надява вотът срещу кабинета „Борисов" да бъде знак за това коя политическа сила, която по принцип се обозначава като опозиционна и която се противопоставя на днешната формула и модел на управление, е действително такава – ясно и недвусмислено да се ситуират политическите субекти, цитира го БНР.

Според депутата, ако само БСП и ДПС искат вот на недоверие, това ще бъде знак за това коя е реалната опозиция, кой предлага сериозна и действителна алтернатива на сегашния модел на управление и кой само имитира опозиционност с други краткосрочни и дори користни цели.

Запитан за промените в Изборния кодекс, Казак коментира, че това, на което ДПС особено ще държи, е нормативната уредба да не бъде влошена, да не бъдат създадени допълнително законови вратички, възможности и механизми за опорочаване на изборите, за фалшифициране на изборите, за неправомерна промяна на действителния изборен резултат.

От движението имат силни опасения, че ще бъде впрегната цялата държавна машина и силовите структури, за да се повлияе и да се опорочат резултатите от изборите.

Вотът на недоверие трябва да бъде за цялостната политика на кабинета „Борисов" през техния мандат, обясниха от ДПС, предаде БГНЕС.

От движението предложиха още във вторник вотът на недоверие да бъде разискван и гласуван през първата половина на месец декември, тъй като след коледната ваканция влизат в конституционни ограничения.

Целта на вота е всички опозиционни политически сили да се опити да преодолеят двузначното си поведение, обясни Лютви Местан.

„Този вот не може да не успее. Той има не по-малко сериозни цели и не на последно място – да заяви алтернатива на това управление", подчерта Местан.

Малко след това зам.-председателят на ГЕРБ и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пък заяви, че управляващата партия няма абсолютно никакви протеснения относно заканите на ДПС.

С готвения вот на недоверие ДПС се опитват да отклонят вниманието от гафа на Ахмед Доган за Балканската война, коментира във вторник министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

„Според мен се цели стягане на редиците и преди всичко отклоняване на вниманието от този голям гаф, който лидерът на тази партия направи в Казанлък. Наистина неочаквано е такова изказване за г-н Доган, но безспорно става въпрос за гаф”, обясни още той.

В случая министърът визираше изказване на Ахмед Доган, направено преди няколко дни по повод казуса с освободителя на КърджалиВасил Делов.

В коментар по темата лидерът на ДПС сравни Балканската война с „етническо прочистване” и „своеобразен възродителен процес”.

#ГЕРБ #ДПС #вот на недоверие #консултации #министър-председател #Бойко Борисов #Кабинет #управление #ДПС #БСП #Ахмед Доган #министър на вътрешните работи #министър на земеделието и храните #Цветан Цветанов #Мирослав Найденов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"