ЕК започва отначало проектобюджета за 2013 г.

ЕК започва отначало проектобюджета за 2013 г.
Блокажът на преговорите на европейско ниво дойде заради несъгласията за тазгодишната актуализация, заради които Европарламентът отказа да обсъжда и проектобюджет 2013. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия съобщи, че започва работа по нов проектобюджет за 2013 г. , след като Европейският парламент прекрати преговорите заради несъгласия по актуализацията на тазгодишния бюджет.

Евродепутати предупредиха, че заради тези проблеми може да се стигне до забавяне или невъзстановяване на вече направени плащания от бюджетите на отделните страни, предаде информацията БНР.

В евробюджета за 2012 г. година не достигат 9 млрд. евро за вече осъществени проекти, по които исканията за възстановяване на плащания постъпват сега.

Затова и ЕК поиска актуализация, съгласие за такава обаче не беше постигнато, така под въпрос остана дали и кога отделните страни ще си получат обратно парите.

Блокажът на преговорите на европейско ниво дойде заради несъгласията за тазгодишната актуализация, заради които Европарламентът отказа да обсъжда и проектобюджет 2013.

След като по него не беше постигнат компромис до изтичането на крайния срок в сряда, сега процедурата започва отначало и ЕК ще трябва спешно да предложи нов проект.

Ако и той не бъде одобрен до средата на декември, допустимите месечни разходи през 2013 г. ще са в размер на 1/12 от сегашния бюджет. Тези средства обаче няма да стигнат за предстоящите още в началото на 2013 г. значителни плащания, предимно за селско стопанство, алармираха експерти.

Българският евродепутат Ивайло Калфин предупреди, че забавянето на плащанията за тази година ще предизвика сериозни трудности и за бюджета на България, и за бенефициентите, като не е изключено дори временно спиране на програми. Според Калфин допълнителни забавяния ще има и заради прекъсването на преговорите по бюджета за догодина.

България очаква 400 млн. евро, министъът по европейските въпроси Томислав Дончев обаче съобщи, че има нужните уверения, че страната ще получи тези пари.

#ЕК #ЕП #ЕС #бюджет #проект #плащания #държави-членки #България #Ивайло Калфин #Томислав Дончев #министър по европейските въпроси #Европейски съюз #Европейска комисия #Европейски парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"