Светият синод потвърди избора на митрополит Кирил за наместник-председател на БПЦ

Светият синод потвърди избора на митрополит Кирил за наместник-председател на БПЦ
Под изявлението на Светия синод стоят подписите само на осем митрополити. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Светият синод потвърди избора на Варненския митрополит Кирил за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ) и Софийски митрополит, обяви секретарят на Синода Наум.

Уставът на БПЦ гласи, че наместник-председателят временно управлява и Софийска епархия, посочи Информационна агенция „Фокус“.

Както в световната и българската правна система не съществува като възможност оттегляне или заличаване на подпис, който вече е положен, така и според Светия синод опит за оттегляне на подпис е правен абсурд.

От Светия синод заявяват, че заседанието от 10 ноември е законно, защото на него са присъствали необходимия брой митрополити. По време на заседанието никой от митрополитите не е изказал особени мнения и е бил съгласен с избора на наместник-председател.

От Синода обясниха, че гласуването на временно оглавяваш БПЦ е тайно, защото така разкрива истинската воля на гласуващите.

„Според каноните на БПЦ, ако някой извърши нещо въпреки даденото вече съгласие и положен подпис, такъв себе си ще се лиши от честта си", се посочва в изявлението на Светия синод.

От там завиха още, че БПЦ е самоуправляваща се институция и тя няма да позволи никой да й оказва натиск, включително и членовете на самия Синод.

Под изявлението на Светия синод стоят подписите на само осем митрополити. Документът не е подписан от Пловдивския митрополит Николай, Великотърновския митрополит Григорий, Американски, Канадски и Австралийски митрополит Йосиф, Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, Плевенския митрополит Игнатий и Врачанския митрополит Калиник.

#Свети синод #митрполит Кирил #БПЦ #Българска православна църква #наместник-председател

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници