150 творби на родни карикатуристи в изложба "От вестника до музея“

150 творби на родни карикатуристи в изложба "От вестника до музея“
A A+ A++ A

Много интересна изложба се откри в Музея на изкуството от периода на социализма. "От вестника до музея“ ни връща към един друг период от историята на България, продължил 45 години. Представени са карикатури от периода 1944 – 1989 г. – около 150 български карикатури от фонда на Националната галерия.

Експозицията е опит за реконструкция на карикатурния жанр в условията на тоталитарната система на управление на политическия, обществения и културния живот в България

"Такъв опит за представяне на българската карикатура от онзи период се прави за първи път", казва кураторът на изложбата Николай Ущавалийски.

В графичната колекция на Националната художествена галерия има един не малък корпус от карикатури. Задължително беше да се направи една сериозна селекция", допълва той.

Мястото на карикатурата е вестникът. През 1946 излиза първият брой на седмичното хумористично издание "Стършел". Това име става нарицателно и главна трибуна на българската карикатура.

"Афористично наричат карикатурата "дете на деня". Тя се появява на страниците на вестника, тя коментира със средствата на сатирата определено събитие, определен факт или личност от обществения или политическия живот“, допълва той.

Според него за онзи период се мисли като за нещо хомогенно. Но в полето на визуалните изкуства нещата са малко по-сложни. Карикатурата попада под ударите на идеологията, на парадигмите на времето.

Сред авторите, чийто карикатури могат да бъдат видени, са: Илия Бешков, Александър Жендов, Борис Ангелушев, Стоян Венев, Борис Димовски, Доньо Донев, Асен Грозев, Георги Анастасов, Цветан Цеков-Карандаш, Георги Чаушов, Стефан Десподов и др.

Основната цел на изложбата е чрез образците на образната сатира да се опита да реконструира същността, неврозите и психограмата на една цяла епоха от не толкова далечната история на България.

#карикатури #карикатура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници