МЗ забрани износа на инсулиновите лекарства

МЗ забрани износа на инсулиновите лекарства

Pixabay

A A+ A++ A

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков издаде заповед, с която се забранява износът на инсулинови медикаменти. Заповедта влиза в сила от днес, 2 ноември, и ще важи до 31 декември 2023 г., съобщиха от ресорното ведомство.

В заповедта, освен инсулини и аналози, със забрана за износ са и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотиците, предназначени за системна употреба в детска възраст.

С оглед на зачестилите сигнали за липса на медикаментите в аптечната мрежа, Министерството на здравеопазването е изискало справка от „Информационно обслужване“ за предписаните и отпуснати лекарствени продукти с електронна рецепта.

От Здравното министерство обясняват, че данните са изключително тревожни, като показват чувствително изоставане в броя на отпуснатите лекарствени продукти, спрямо предписаните. За някои от тях изпълнението е 0%, 24% и 42%. Средният процент на изпълнение на електронните предписания е 59%.

Основната цел на настоящата заповед е да бъдат обезпечени нуждите на българските пациенти и да бъде преодоляна липсата или недостига на жизненоважни лекарствени продукти. Срокът за действие на забраната, както и конкретните лекарствени продукти са определени при стриктно спазване на принципа за пропорционалност, с цел опазване здравето на населението и при съблюдаване на забраната за произволна дискриминация или покрито ограничение на търговията между държавите членки на Европейския съюз, добавят от МЗ.

Относно е-рецептата, от ресорното ведомство информират, че министър Хинков ще инициира обща среща между Българския лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз, както и други заинтересовани организации. Целта на срещата ще бъде в рамките на един конструктивен диалог да се потърсят механизми за преодоляване на различията на страните, засегнати в процеса и търсенето на консенсус в полза на пациента.


#инсулин #МЗ #забрана за износ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници