Лидер на „Хамас“ е убит при израелски удар в Ивицата Газа

Лидер на „Хамас“ е убит при израелски удар в Ивицата Газа
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Лидер на палестинското движение „Хамас“ е убит при израелски въздушен удар в Ивицата Газа.

Според палестински източници убитият Ахмед ал Джабари е отговарял за въоръжените операции на „Хамас“, предадоха АФП и Информационна агенция „Фокус“.

Израелската армия заяви, че убийството на Джабари бележи началото на „по-широка операция" срещу бойците в Ивицата Газа, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

„След извършените в последните дни ракетни нападения срещу Израел главнокомандващият армията реши да разпореди операция срещу терористичните организации в Газа – „Хамас", „Ислямски джихад" и други организации", заяви армията.

Джабари беше най-висшият служител на „Хамас", който дълго време беше начело в израелския списък с най-издирваните лица. Израел го обвиняваше за редица нападения, включително отвличането на израелския войник Гилад Шалит през 2006 г.

Очевидци казаха, че Джабари пътувал с кола в град Газа, когато автомобилът избухнал. Множество обикновени хора и служители на силите за сигурност се струпали на мястото, опитвайки се да изгасят огъня, обхванал колата.

Полицията на „Хамас" заяви, че при други три въздушни удара са били поразени цели в Газа, Хан Юнис и Рафах. По думите на израелски военни служители, пожелали анонимност, Джабари е бил открит благодарение на точни разузнавателни данни, събрани през последните месеци.

Израелската служба за вътрешно разузнаване Шин Бет потвърди, че е извършила атаката, и поясни, че е убила Джабари заради „10-годишната му терористична дейност."

„Целта на тази операция беше да се нанесе тежък удар на командно-контролната верига на ръководството на „Хамас", заявиха от израелската армия.

Веднага след нападението радиото на „Хамас" излъчи призиви за отмъщение. По-малки групировки също предупредиха, че ще отвърнат.

„Израел обяви война на Газа и ще понесе отговорността за последиците", каза „Ислямски джихад".

Според очевидец, цитиран от „Ройтерс" и БТА, Израел е нанесъл няколко въздушни удара в Ивицата Газа, но засега не е ясно какви други цели са били поразени.

#Ахмед ал Джабари #„Хамас“ #Израел #въздушен удар #Ивицата Газа #„Ислямски джихад"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино