Протестиращи: Дядо Коледа е с нас, не на шистовия газ!

Протестиращи: Дядо Коледа е с нас, не на шистовия газ!
И в Добрич днес се провежда протестно шествие, минаващо през центъра на града. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Протестиращите срещу проучването и добива на шистов газ заплашиха, че ще искат оставки, ако разглеждането на предложенията за забрана на хидравличното разбиване бъде отложено отново.

„Ние достатъчно чакахме. Следващата седмица, ако още веднъж отложат заседанията на двете комисии, категорично ще искаме оставки“, каза Мариана Христова от Гражданската инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България по метода на хидравличното разбиване, цитирана от БГНЕС.

Христова припомни, че е трябвало да има заседание на Икономическата и екокомисията и там е трябвало да се разгледат предложенията за забрана на тези технологии.

И двете заседания са били отложени според природозащитниците по несериозни причини. Едната комисия е била отложена, защото са казали, че се чака становище на МИЕТ.

В другата комисия вече е пристигнало такова становище, но нейното заседание било отложено с обяснението, че се чака становище на ЕС.

Христова заяви, че на кръгла маса, организирана от екоминистъра, са били поканени експерти от Полша.

Един от експертите обяснил, че при тях проблемът е решен, като са задължили всяка компания да огласява химикалите, с които работи.

След това се прави оценка на всеки проект за проучване, както и оценка на всеки сондаж. Те са взели това решение, без да питат ЕС.

Мариана Христова каза още, че дори в становището на МИЕТ е посочено, че ЕС няма ограничения, които да налага, и всяка държава решава поотделно.

Те разбират, че министърът на икономиката търси финансови резултати, но припомниха, че министърът на околната среда и водите е тази, която трябва да държи сметка за природата.

„Стигнахме до абсурдната ситуация да опазваме природата от министъра на околната среда и водите“, посочи Христова и подчерта, че ако Нона Караджова продължава да се прави на неразбрала, по всяка вероятност ще се стигне дотам природозащитниците да искат нейната оставка.

Христова подчерта още, че хората по места са обезверени и отчаяни от бездействието на правителството.

Тя каза също, че има анонимни движения и до тях достигат слухове за планове да има инициативи като в Катуница – подпалване на сонди, сондажи и т.н.

Те са предупредили за наличието на такива настроения и са обяснили, че те не могат да се контролират.

До днешния протест се е стигнало, защото според природозащитниците става ясно, че няма чуваемост. Около 100 души са се събрали пред МИЕТ.

Плакатите на протестиращите гласят: „Дядо Коледа е с нас, не на шистовия газ!“, „Еничарите вън от министерствата!“, „Парламентаристи, спрете фракинга на шисти!“, „Тенкю, Нона!“, „Фрак ю!“ и др.

По-рано днес с бели шапки и възгласи „Нона Караджова и Трайчо Трайков - на затвор“ започна протестното шествие срещу шистовия газ.

В София протестиращите тръгнаха от сградата на МОСВ на бул. „Княгиня Мария Луиза“, като преди това изслушаха националния химн и след това се събраха пред сградата на МИЕТ.

Организаторите призоваха всеки да носи средство, с което да вдига шум. „За да бъдем най-накрая чути от управляващите“, казват те.

И в Добрич днес се провежда протестно шествие, минаващо през центъра на града. На централния площад в Русе пък от 19 часа ще има „мърморещ“ протест със свещи под мотото „Да им настръхнат костите“.

#демонстранти #протестиращи #протест #добив #проучване #газ #шистов #Трайчо Трайков #Караджова #Нона Караджова #ЕС #комисии #оценка #сондаж #христова #Мариана Христова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"