Борисов: Дупница ще стане най-хубавият квартал на София

Борисов: Дупница ще стане най-хубавият квартал на София
Премиерът инспектира автомагистрала „Струма" на границата между Пернишка и Кюстендилска област, заявявайки, че огромно предимство на това правителство е, че близо двойно са намалели жертвите по пътищата в последните няколко години. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Днес минах, за да проверя магистралата, защото догодина - края на май и началото на юни, вие ще станете най-хубавия квартал на София, каза премиерър Бойко Борисов по време на посещението си в Дупница.

Борисов разгледа обновения център и ремонтираната гимназия „Христо Ботев" в града, изразявайки оптимизъм за спазването на сроковете по строежа на магистрала, предаде информационна агенция „Фокус".

„Парите са им осигурени, строят, а когато имаш тази магистрала, можеш да работиш и да си ходиш до София, за да си пиеш кафето, а тук - в тази прекрасна природа, на чист въздух, да си живееш", каза пред събралите се десетки дупничани Борисов.

Премиерът добави, че остава изграждането само на едно голямо съоръжение, а по цялата магистрала вече се преминава по асфалт. По думите му от него най-вече зависи магистралата и тя ще бъде построена.


Борисов посъветва кмета на Дупница Методи Чинев да работи добре, защото има над 20-30 млн. лева, които може да се усвоят.

Премиерът инспектира автомагистрала „Струма" на границата между Пернишка и Кюстендилска област, заявявайки, че огромно предимство на това правителство е, че близо двойно са намалели жертвите по пътищата в последните няколко години.

„Стотици по-малко са убитите хора при катастрофи. Колкото по-добри стават пътищата, толкова загубите на човешки живот намаляват. Ефектът се мултиплицира и с по-малкия брой хора, които се инвалидизират, също и спестените средства за лечението им", каза Борисов.

Министър-председателят изрази видимо задоволство от свършената работа на Лот 1 на аутобана.

„Оптимист съм, че през юни лотът ще бъде готов", заяви той и припомни, че преди няколко месеца тук е имало само „голи поляни".

„Строим най-евтино в Европа - това е безспорен факт", подчерта премиерът и добави, че у нас 1 км автомагистрала струва под 2 млн.евро, а в Гърция е около 12 млн. евро.

По-ниската цена на строителството не е за сметка на качеството, допълни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която беше с премиера.

По думите й новите търгове са на икономически най-изгодна цена, като се прилага принципът на инженеринга. По този начин строителите сами ще проектират и ще носят отговорност за своите проекти.

По повод Дупница Павлова заяви, че този проект е бил пред провал, но благодарение на новия екип на общината вече е факт. Тя подчерта, че градът получава много средства, а само по линия на ОП „Регионално развитие" има осем проекта на стойност над 21 млн. лв.

„Част от проектите са били в много лошо състояние, но благодарение на положените през последната година усилия вече има обновени три училища и четири детски градини", добави министърът.

Общинското ръководство подари на премиера икони на закрилника на Дупница Свети Иван Рилски.

На тръгване от Дупница Борисов се срещна с архиерейския наместник отец Георги Паликарски и му каза: „Виж там, владиките да са по-смирени".

#Бойко Борисов #министър-председател #магистрала #Дупница #Лиляна Павлова #строеж #училища #община #министър на регионалното развитие #ЛОТ 1

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници