Хематолозите в Стара Загора оттеглиха колективната си оставка

Хематолозите в Стара Загора оттеглиха колективната си оставка
Хематолозите в Стара Загора са получили уверение от Министерството на здравеопазването за увеличаване на основните трудови възнаграждения. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хематолозите от кръвния център в Стара Загора оттеглиха колективната си оставка, съобщи д-р Милка Найденова, началник на отделение в центъра.

Всички лекари и част от половината лаборанти и медицински сестри в Центъра по трансфузионна хематология в Стара Загора подадоха молби за напускане на 19 октомври.

Решението на екипа за колективно напускане на кръвния център бе продиктувано от „непрекъснато променящата се дата“ на обещаното увеличение на заплатите им и недостига на персонал.

След това медицинският персонал декларира, че протестът е изцяло в защита на социално-икономически, професионални и човешки принципи.

Дни по-късно, на 12 ноември, 38 лекари и медицински сестри от кръвния център във Варна също подадоха колективна оставка в знак на протест срещу ниското заплащане на труда им и лошите условия на работа.

Хематолозите в Стара Загора са получили уверение от Министерството на здравеопазването за увеличаване на основните трудови възнаграждения с 16,63% от 1 ноември 2012 г.

Те са получили и обещание, че ще има последващо увеличение на заплатите им с приблизително 15% от 1 януари 2013 г.

Д-р Милка Найденова посочи, че лекарите осъзнават, че исканията им не могат да бъдат изпълнени до 2-3 седмици.

„Това, че си оттегляме оставките, не означава обаче, че не настояваме да ни се обърне нужното сериозно внимание, защото в цяла България стана ясно, че напрежение в мрежата действително съществува“, каза д-р Милка Найденова.

Оттеглянето на заявленията за напускане може да се окаже вместо постоянна, временна величина, подчерта докторът и обясни, че рано или късно персоналът ще напусне трансфузионната система, ако политиците не изпълнят обещанието си.

„Тогава резултатът ще бъде обезкървяване на цялата система“, категорична е д-р Милка Найденова.

Тя се съгласи с твърдението на министър Десислава Атанасова, че снабдяването с кръв е въпрос на националната сигурност, но допълни, че не е само ангажимент на трансфузионната система, а ангажимент на държавата.

#Стара Загора #хематология #колективна оставка #Десислава Атанасова #министър на здравеопазването

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"