Константинов: Болниците са страшно много

Константинов: Болниците са страшно много
„Държавата трябва да има ясна здравна политика и да гарантира достъпност на всички български граждани до лечение“, каза Константинов. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Всички български граждани трябва да имат достъп до лечение, гарантиран от държавата, заяви здравният министър.

„Болниците в България са страшно много, те са фрагментирани, разделени, много от тях са твърде малки, работят само по определени диагнози и от това страда цялото население. Има болници, където леглата са 3 на 1000, и болници, където леглата стигат до 8. Т.е. на определени места имаме концентрация на болнични ресурси, а в други места се затварят болници и от това страда населението“, каза министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов пред Дарик радио.

„Държавата трябва да има ясна здравна политика и да гарантира достъпност на всички български граждани до лечение“, подчерта Константинов.

Той беше категоричен, че промяна в болничната помощ следващата година ще има. По думите му готовността за това е ясно изразена в бюджета и в законовите промени, които правителството е направило.

„Поради тази причина държавата трябва да има ясна здравна политика, да гарантира универсалност, еднаквост и достъпност на всички български граждани до лечение“, каза още той. Константинов припомни, че и сега българите имат право да избират болница и лекар, независимо дали е частна, държавна, общинска.

Константинов коментира и предложението на Министерството на здравеопазването за въвеждане на максимален брой болници в рамките на една област, които да могат да сключват договор със здравната каса.

Ако парламентът одобри промените, здравната каса няма да бъде задължена да сключва договор с всяка нова болница, а ще избира с кои болници да работи.

Според него промяната ще спре концентрирането на публичните средства за здраве в големите градове и ще насочи пари към други общини, в които има реална нужда от болнични услуги.

„Ние трябва да обясним във всеки регион колко болници може да има - многопрофилни, специализирани, и здравната каса да сключва договор само в рамките на тези болници“, каза той. „Касата ще може да сключи договори с лечебните заведения, които се намират там, но ще спре в бъдеще да се увеличава и да се раздробява системата. Което означава, че утре може да се появи нова болница и ако тя има повече специалисти, повече отделения, с нея ще се сключи договор, но ще трябва друга структура, която вече не работи, да изчезне и с нея да не работи“, обясни Константинов.

Здравният министър уточни още, че вече е готова и картата на болниците в България.

Болниците ще влязат в новата година с по-малки дългове от предходната, заяви още здравният министър. Той коментира, че не смята, че е редно държавата да ги покрие. „Винаги се изтъква, че за дълговете са виновни единствено недофинансирани пътеки, лошото финансиране и т.н. Но аз мога да дам пример за държавни болници, които нямат дългове и се справят добре, и други, които пословично и винаги затъват. Това ще е много лош знак към едни структури, че каквото и да правят, винаги ще има някой да ги покрие“, обясни още Константинов.

„Болници заради фалити със сигурност ще бъдат затворени“, каза още министърът.

„Държавна болница, ако толкова изпадне в затруднение, ще бъде затворена и ще бъде поета от друга структура. Имаме достатъчно болници“, изтъкна той.

Константинов изрази надежда догодина или в рамките на управлението на ГЕРБ българинът да има електронен здравен идентификатор.

„Дали ще бъде под формата на смарт карта или флашка, това трябва да се реши от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията“, уточни Константинов и добави, че електронната здравна карта може да се случи реално през 2013 г.

#Стефан Константинов #министър на здравеопазването #достъп #лечение #болница #болници #бюджет #министър #Константинов #България #закон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »