Студова алергия – какво е и как да се справим?

Студова алергия – какво е и как да се справим?

pixabay

A A+ A++ A

Алергията към студ е рядка патология, при която тялото започва да произвежда специални протеини, които се възприемат от имунната система като чужди вещества. В резултат на това се задейства патологичен имунен отговор, който причинява симптоми на студова алергия. Това заболяване също се счита за реакция на свръхчувствителност, когато човешкото тяло е изложено на ниски температури.

Кои са причините и провокиращите фактори?

Към днешна дата няма точно определени причини за този вид алергия. Въпреки това, лекарите идентифицират няколко рискови фактора, които могат да провокират развитието на тази патология:

1. Наследственост

Най-често заболяването се среща генетично – при хора от едно и също семейство в различни поколения. Рисковата група включва и тези, които са имали различни алергични заболявания от детството, включително бронхиална астма, уртикария.

2. Нарушения във функционирането на съдовата система.

Това трябва да включва нарушена микроциркулация в краката и дланите, влошаване на кръвообращението в лицето. Всичко това се случва с определени заболявания: затлъстяване и наднормено тегло, синдром на Рейно.

3. Хронични болести

Заболявания на стомаха или червата, както и възпалителни огнища в областта на горните дихателни пътища, могат да провокират алергична атака поради студ.

4. Ендокринни заболявания, свързани с дисфункция на щитовидната жлеза или надбъбречните жлези.

5. Висока чувствителност на кожата, както и дерматологични заболявания, като невродермит, екзема, псориазис.

Студова алергия върху ръцете може да бъде предизвикана от постоянен контакт със студени предмети или работа на открито. Това включва също миене на съдове, използване на почистващи препарати, премахване на сняг, посещение на басейни или открити водоеми и постоянно включване на сладолед или студени напитки в хранителните ви навици.

Лекарите отбелязват още, че продължителният прием на имуностимулатори без рецепта и лекарски контрол е рисков фактор за поява на студова алергия при възрастни. Отбелязва се, че заболяването обикновено се развива при хора с висока пропускливост на кожата и лигавиците. Антибиотиците, мускулните релаксанти, рентгеноконтрастните средства и АСЕ инхибиторите могат да провокират пристъп.

Симптоми

Симптомите на студовата алергия могат да варират от човек на човек. Най-често се засягат области от тялото, които влизат в контакт със студен въздух или предмети. В някои случаи може да се появи дразнене на лигавицата, а симптомите, засягащи стомаха или червата, са по-редки.

Важно е да разберете как се проявяват студови алергии. Най-често изглежда като уртикария, която засяга кожата на лицето, устните или други части на тялото, които не са покрити с дрехи. Има оплаквания от зачервяване, подуване, силен сърбеж по кожата. Появяват много мехури, които сърбят силно, а при разчесване, се покриват с неприятни, външнокървави корички.

Лезията понякога може да наподобява контактен дерматит, със зачервяване и сърбеж в ограничена област. Мехурчетата в този случай се появяват 1-2 дни след излагане на провокиращия фактор. Те ще бъдат пълни с течност. След отваряне на тяхно място се образуват малки ерозии, които заздравяват без образуване на белег. Ако студовата алергия върху кожата стане хронична, тогава се развива постоянно зачервяване и лющене на епидермиса с появата на пукнатини и рани, които не зарастват дълго време.

Студова алергия по лицето може да се прояви под формата на хейлит – възпалително заболяване, което засяга червената граница на устните. Пациентът се оплаква от зачервяване, постоянна сухота, лющене и усещане за стягане на кожата в тази област. Човек трябва постоянно да облизва устните си, което влошава ситуацията.

Диагностика

Студовата алергия се диагностицира само след като се снеме задълбочена анамнеза и се установи връзката между симптомите и излагането на студ. Диагностиката се извършва от дерматолог, но по показания може да са необходими консултации с алерголог-имунолог, УНГ, офталмолог и други лекари. При децата се идентифицира от педиатър въз основа на оплакванията, идващи от родителите. За да се докажат истинските алергии, а студовите не са от този тип, е необходимо специално изследване с най-често срещаните алергени.

Лечение

Лечението на студовите алергии се извършва с помощта на консервативни методи на амбулаторна база. За облекчаване на симптомите се използват лекарства за мазане, които трябва да се прилагат в тънък слой върху засегнатите области, казват от аптеки Prime. Мазилата се справят добре със сърбеж, обриви и подуване на тъканите.

Кремът против студова алергия може да се използва и за заздравяване на драскотини, рани и ожулвания. Тук е най-добре да изберете такива лекарства, които съдържат пантенол или вазелин.

Съществуват и хапчета, които трябва да се приемат само според предписанието на лекар. Това обикновено са популярни антихистамини, които помагат за облекчаване на симптомите на алергична реакция.

Може ли да предотвратим появата?

Голяма роля в развитието на болестта играе превенцията. Специалистите препоръчват да следвате определени правила:

1. Преди да излезете навън през студения сезон, откритите части на тялото трябва да се намажат с мехлем или крем, а върху устните трябва да се нанесе балсам. Не забравяйте да покривате носа, тъй като често той остава извън шала.

2. Покрийте откритите части на тялото, колкото е възможно повече, като използвате шапка, шал, ръкавици и други дрехи.

3. У дома трябва да масажирате лицето и ръцете си всеки ден, което ще помогне за укрепване на кръвоносните съдове и ще предотврати бързата появява на симптоми на алергия навън.

4. И през зимата, и през лятото е препоръчително да избягвате консумацията на студени напитки, десерти и сладолед.

5. Трябва да се храните правилно и да включите в диетата си пресни зеленчуци и плодове.

6. Използвайте козметика, която е предназначена само за прекалено чувствителна кожа.

7. При силен студ и леден вятър е по-добре изобщо да не сте навън и ако е възможно, да останете в топла стая.

Като се придържате към основните правила за хранене и поддържате здравословен начин на живот, можете да избегнете развитието на реакция към студ. И ако се развие, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

#алергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници