Митрополит Кирил: Изборът ми не противоречи на църковните канони

Митрополит Кирил: Изборът ми не противоречи на църковните канони
По повод отсъстващите митрополити Кирил Варненски каза, че ще бъдат призовани да се върнат, „да влязат през вратата на църквата, а не да прескачат оградата“, защото „най-важното е да бъдем единни“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Митрополит Кирил  е категоричен, че няма основание изборът му за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ) да се смята за противоречащ на каноните.

Позицията на Светия синод от заседанието в сряда ще бъде изпратена в официално съобщение до медиите и тя ще включва призив към митрополитите, които не са присъствали, заяви Варненският митрополит Кирил, цитиран от БГНЕС.

По-рано заседанието на Светия синод започна без четирима от митрополитите. На въпрос дали ще има прегласуване за наместник-председател на БПЦ, митрополит Кирил, заяви, че той не е Господ и  не може да каже, подчертавайки, че все още не може да се говори за разделение в църквата.

По повод отсъстващите митрополити, Кирил Варненски каза, че ще бъдат призовани да се върнат, „да влязат през вратата на църквата, а не да прескачат оградата“, защото „най-важното е да бъдем единни“.

Той посочи, че никой не застава персонално зад него и благодари на всички архиереи, които са застанали зад единството и каноничността на БПЦ.

„Нека всички духовници и миряни да бъдем единни, за да покажем, че духовният скок ще продължи, за да можем мирно на канонична основа да изграждаме съдбата на БПЦ“, призова митрополит Кирил.

„Няма да тълкувам това, което не е за тълкуване“, каза по-рано по повод отсъстващите митрополити митрополит Йоаникий Сливенски.

Той отказа да коментира защо е оттеглил кандидатурата си за патриарх, като единствено посочи, че е по лична причина. Митрополитът на няколко пъти отрече да има минало на агент на Държавна сигурност, както и да знае за съществуването на негово досие.

След изказванията си той подчерта, че съвестта му остава чиста. На заседанието на Светия синод се обсъжда организацията за свикване на събор за избор на нов патриарх. Синодът се събира на фона на разногласия и разделение на лагери сред митрополитите.

„Не мога да кажа каква е причината, която ни разделя, това могат да кажат хората, в които е тази причина“, каза преди заседанието митрополит Гавриил Ловчански.

„Приключи гласуването и вечерта се каза, че има възражения. По време и след избора всички поздравиха новоизбрания. Никой не изказа особено мнение. В нашия устав има регламенти, че когато не си съгласен, изразяваш особено мнение, обосноваваш се и до 3 дни го даваш писмено. Такова нещо нямаше“, разясни митрополит Гавриил.

Той още веднъж повтори, че след избора всички „малко или много“ са поздравили новоизбрания митрополит Кирил за наместник-председател на БПЦ.

В Светия синод няма разделение, а само различни мнения, каза Негово Преосвещенство Тивериополският епископ Тихон, председател на катедралния храм „Свети Александър Невски“, преди началото на заседанието на Светия синод.

Преди началото в Синодалния параклис „Свети цар Борис“ се отслужи панихида за девет дни от кончината на патриарх Максим.

#Кирил #митрополит на Варна #наместник-председател #патриарх Максим #Българска православна църква #БПЦ #митрполит на Сливен #Гавриил #Йоанакий #Свети синод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници