Митрополитите Николай и Григорий могат да бъдат наказани заради острите им изявления

Митрополитите Николай и Григорий могат да бъдат наказани заради острите им изявления
С отслужване на заупокойна панихида по повод девет дни от кончината на българския патриарх Максим в сряда започна заседанието на Светия синод. На него се обсъжда свикването на събор за излъчване на нов патриарх. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Митрополитите Николай и Григорий могат да бъдат наказани заради изявленията им от последните дни по повод избора на митрополит Кирил за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ), каза  Ловчанският митрополит Гавриил.

С отслужване на заупокойна панихида по повод девет дни от кончината на българския патриарх Максим в сряда започна заседанието на Светия синод. На него се обсъжда свикването на събор за излъчване на нов патриарх.

Варненският митрополит Кирил, който е и наместник-председател на Светия синод, заяви, че Църквата е единна, въпреки писмата на Великотърновския и Пловдивския митрополит Григорий и Николай, които заедно с Врачанския и Плевенския духовник не присъстваха на заседанието, предаде БНР.

Членовете на Синода трябва да разгледат и възраженията на част от митрополитите за избирането на митрополит Кирил Варненски за наместник-председател.

Осем митрополити бяха в синодалната палата. Към тях според неофициална информация се очаква да се присъедини и митрополит Йосиф, който отговаря за епархиите на Църквата в САЩ и Австралия.

Според неофициална информация, която се разпространява пред синодалната палата, рано сутринта митрополит Николай е предлагал суми на владици да не дойдат на заседанието и по този начин да бойкотират провеждането му.

На влизане в синодалната палата Ловчанския митрополит Гавриил каза, че след съботното заседание, на което за наместник-председател на БПЦ е избран Варненският митрополит Кирил, никой не е изказал особено мнение, за което обаче иначе има предвидена възможност в устава на Църквата. Според него това трябва да бъде направено писмено и в рамките на три дни.

Митрополит Гавриил каза, че Великотърновският митрополит Григорий, който председателства заседанието в събота, освен че не е имал особено мнение, дори се е изказал много учтиво и е поздравил Варненския митрополит, пожелавайки му Божията помощ и мъдрост да го водят на този пост.

Митрополит Гавриил отказа да коментира твърдението на наместник-председателя на Светия синод митрополит Кирил, че Пловдивският митрополит Николай има ментални проблеми.

#митрополит Григорий #Гавриил #митрополит Николай #митрополит на Варна #Кирил #наместник-председател #Българска православна църква #БПЦ #Свети синод #патриарх Максим #избор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници