"Индипендънт": След смъртта на Путин ще го замени този човек

"Индипендънт": След смъртта на Путин ще го замени този човек
A A+ A++ A

В случай на смърт на руския президент Владимир Путин, ръководителят на правителството автоматично ще стане новият лидер на Кремъл за определен период от време. Според "Индипендънт" обаче има и други потенциални "наследници".

Настоящият президентски мандат на Путин в Руската федерация изтича през следващата година. Въпреки това поради радикалните промени в Конституцията на страната от 2020 г. насам, му е позволено да управлява до 2036 г. Путин пое контрола върху юздите на властта в Русия през 1999 г.

Слухове за болестта и смъртта на Путин

Едва тази седмица Кремъл опроверга поредната серия слухове, че диктаторът е получил сърдечен удар. Няколко месеца по-рано в Москва бяха опровергани и други съобщения в социалните мрежи и пресата за сериозни здравословни проблеми на Путин.

"Рак на щитовидната жлеза, болест на Паркинсон, проказа или влошаване на състоянието след инсулт - само някои от многото недоказани заболявания, за които се говореше, че са сполетели руския лидер през последните години", посочва агенцията.

В същото време журналистите отбелязват, че на фона на подобни слухове за влошаване на здравословното състояние на Путин бъдещето на Русия след евентуалната му смърт остава неясно.

Риск от сваляне на властта

В допълнение към спекулациите за евентуална смяна на ръководството на Кремъл поради заболяване или смърт, въпросът за смяната на властта в Русия беше повдигнат и на фона на въоръжения бунт на лидера на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин с неговия "поход към Москва".

Въпреки че превратът завърши със споразумения между "готвача на Путин" и самопровъзгласилия се президент на Беларус Александър Лукашенко и завърши с неуспех, ситуацията повдигна въпроси за бъдещото ръководство на Русия и "кой е следващият в редицата, който ще замени авторитарния лидер".

Семейството на Путин

За разлика от други диктатори, семейството на Путин не се бори за неговата смяна и малко се знае за отношенията им с лидера на Кремъл.

30-годишният брак на Путин с Людмила Шкребнева, известна с неприкосновеността на личния си живот, завършва с развод през 2013 г. на фона на слуховете за извънбрачната връзка на Путин с бившата гимнастичка Алина Кабаева.

Въпреки че не е известно колко деца има след развода, той има две дъщери от Шкребнева. Нито 36-годишната Мария Воронцова, нито 35-годишната Катерина Тихонова участват в политиката.

Михаил Мишустин

В случай на смърт или внезапна оставка на Путин, Съветът на федерацията на Руската федерация има 14 дни да обяви предсрочни президентски избори. Временно изпълняващ длъжността президент през този период ще бъде министър-председателят Михаил Мишустин.

В статията се споменава, че някои го смятат за малко вероятен кандидат за постоянно назначение, като се има предвид липсата на популярност сред вътрешния кръг на Путин, чиито поддръжници се твърди, че има.

Според БиБиСи Мишустин е изправен пред "незавидната задача да спаси икономиката, но има малко право на глас". Източници, близки до Кремъл, твърдят, че той не е бил наясно с намеренията на Путин по отношение на пълномащабната инвазия в Украйна.

Както заяви пред журналисти д-р Марк Галеоти, според руската Конституция Мишустин "поема поста, когато президентът е мъртъв или неспособен, той би бил действащ. Той е класически избор на технократ. Бих могъл да видя това да се случи, но има и други кандидати, които биха запълнили същата ниша.

Дмитрий Медведев

Известен е като един от най-близките сътрудници на Путин и е смятан за един от потенциалните му наследници. Преди това Медведев заемаше поста на президент от 2008 до 2012 г., преди да подаде оставка съгласно предварително уговорени споразумения.

Медведев си спечелва репутацията на "лошото ченге на Путин" и русофоб, като отправя все по-войнствени заплахи, свързани с ядрените оръжия.

Бившият професор по право беше министър-председател от 2012 до 2020 г., преди да стане заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия. Смята се обаче, че през годините подчинената му роля при Путин е отслабила способността му да консолидира властта сред руския елит.

Сергей Кириенко

Сред другите имена, способни да ръководят Русия, се споменава и Сергей Кириенко. От 2016 г. той изпълнява длъжността първи заместник-ръководител на администрацията и е известен като член на вътрешния кръг на Путин.

Предвид участието му във въпроси, свързани с окупацията на украински територии, той има ежедневен достъп до руския диктатор. Той поддържа добри отношения с всички основни играчи сред руския "политически елит".

Въпреки това д-р Галеоти смята, че Кириенко е по-подходящ за работа като "задкулисен" оператор.

Сергей Шойгу

Поради унизителните резултати за руската армия във войната срещу Украйна министърът на отбраната Сергей Шойгу вече не се счита за вероятен кандидат за "наследник" на Путин, се казва в статията. Някога обаче Русия признаваше този министър за най-популярния политик след Путин.

"Преди инвазията щях да кажа категорично Шойгу, но сега репутацията му е накърнена с инвазията. Той все още се ползва със сравнително висока обществена подкрепа и доверие и е феноменален задкулисен оператор. Дните, в които той можеше да бъде президент, може би са отминали, но като царедворец той все още може да бъде наистина влиятелен", казва д-р Галеоти.

Николай Патрушев

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Патрушев познава Путин още от времето, когато са работили заедно в КГБ. Той беше главният стратег по време на инвазията в Украйна през 2014 г. и 2022 г.

Според журналисти 71-годишният служител е един от малкото, в които руският диктатор се вслушва. Говори се, че синът му Дмитрий също е потенциален наследник на Путин поради позицията му на министър на земеделието.

Други "кандидати"

Други предложения за евентуален нов лидер на Кремъл в случай на смърт на Путин включват кмета на Москва Сергей Собянин, бившия бодигард Алексей Дюмин и ръководителя на администрацията Дмитрий Козак.

"Това ще трябва да бъде някой, който може да създаде коалиция, който е в състояние да бъде приемлив както за технократите, така и за елита на сигурността. Доста вероятно е това да не е някой от големите зверове именно поради необходимостта от създаване на коалиция", коментира д-р Галеоти.

Той също така смята, че руската система ще се справи с кризата "доста бързо и стремително". Докторът смята, че следващият руски "политически елит" ще се стреми да прекрати войната срещу Украйна и конфронтацията със Запада.

"Много е вероятно Путин да се превърне в изкупителна жертва за всичко, което не е наред", допълва д-р Галеоти.

През януари началникът на отбранителното разузнаване на Украйна Кирил Буданов заяви в интервю за западни медии, че руският диктатор Путин е много болен. Все пак той ще види победата на Украйна във войната с Русия преди смъртта си.

Освен това датското разузнаване в хода на разследването си е събрало значително количество информация, потвърждаваща заболяването на Путин. В същото време то смята, че лекарствата, които той е приемал по време на лечението на рака, са му повлияли по време на нахлуването на руския диктатор в Украйна.

#Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »