4 митрополити не се появиха на заседанието на Светия синод

4 митрополити не се появиха на заседанието на Светия синод
Варненският владика Кирил бе избран за наместник-председател на Светия синод и временен Софийски митрополит след смъртта на патриарх Максим на 6 ноември. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Четирима от митрополитите не се появиха на заседанието на Светия синод в сряда, на което се обсъжда подготовката на патриаршеския църковен събор за избор на нов патриарх на Българската православна църква.

„Ние ще ги призовем да се върнат, да влязат през вратата на църквата, а не да прескачат оградата. Най-важното е да бъдем единни“, коментира митрополит Кирил, цитиран от БГНЕС.

Варненският владика бе избран за наместник-председател на Светия синод и временен Софийски митрополит след смъртта на патриарх Максим на 6 ноември.

Изборът предизвика разногласия сред митрополитите. Дядо Николай оспори избора на митрополит Кирил като нелегитимен, а дядо Григорий оттегли подписите си от протоколите на заседанието по избора на Кирил.

Дадо Кирил се въздържа от коментар на въпроса дали следва ново гласуване за наместник-председател на Българската православна църква с думите „Аз не съм Господ, не мога да кажа“.

Той посочи, че никой не застава персонално зад него, и благодари на всички архиереи, които са застанали зад единството и каноничността на Църквата.

„Нека всички духовници и миряни да бъдем единни, за да покажем, че духовният скок ще продължи, за да можем мирно на канонична основа да изграждаме съдбата на Църквата“, призова митрополит Кирил.

Митрополит Йоаникий Сливенски отказа да коментира отсъстващите, като заяви: „Няма да тълкувам това, което не е за тълкуване“.

Той отказа да обясни защо е оттеглил кандидатурата си за патриарх, като единствено каза, че е по лична причина.

Митрополитът на няколко пъти отрече да има минало на агент на ДС, както и да знае за съществуването на негово досие. След изказванията си той подчерта, че съвестта му остава чиста.

#Свети синод #патриарх Максим #Българска православна църква #митрополит Кирил #митрополит Йоаникий #митрополит Гавриил #митрополит Григорий #митрополит Николай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници