Нови 30 млн. долара отпускат САЩ на Сирия

Нови 30 млн. долара отпускат САЩ на Сирия
С обявената нова хуманитарна помощ за Сирия общият размер на средствата, отпуснати от Вашингтон на сирийската опозиция, достига 200 милиона долара, уточнява Хилари Клинтън. Снимка: CNN
A A+ A++ A

Допълнителни 30 млн. долара хуманитарна помощ за нуждаещите се и засегнатите от продължаващия над 20 месеца конфликт в Сирия ще бъдат деблокирани от американското правителство.

Това съобщава АФП, като цитира изявление на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, предаде Би Ти Ви.

Решението на Вашингтон идва само три дни след сключването в Катар на споразумение между няколко водещи фракции на опозицията срещу сирийския президент Башар Асад.

Въпреки че приветства създаването на коалицията, американската администрация се въздържа да я признае за легитимен представител на народа на Сирия, както това направиха по-рано няколко европейски държави.

„Съгласихме се, че създаването на нова опозиционна коалиция представлява важен етап и ще позволи на международната общност по-успешно да насочва помощите там, където са необходими“, заяви Хилари Клинтън, която е на посещение в Австралия.

Тези помощи могат да бъдат предавани посредством Световната организация по изхранването (ФАО), която понастоящем се грижи за близо един милион души в Сирия и няколко хиляди в съседните държави.

С обявената нова хуманитарна помощ за Сирия общият размер на средствата, отпуснати от Вашингтон на сирийската опозиция, достига 200 милиона долара, уточнява Хилари Клинтън.

#ФАО #президент на Сирия #Башар Асад #Австралия #Вашингтон #държавен секретар на САЩ #Сирия #САЩ #Хилари Клинтън #Катар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »