Първанов: Бездействието в енергетиката не е политика

Първанов: Бездействието в енергетиката не е политика
„Пасуването, бездействието в енергетиката не е политика“, каза Първанов. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Правителството води пасивна енергийна политика, доминирана от емоционални решения, според Георги Първанов.

„Пасуването, бездействието в енергетиката не е политика“, каза президентът Георги Първанов пред журналисти, цитиран от агенция „Фокус“.

„Решението за отказ от проекта за петролопровод „Бургас-Александруполис“ за съжаление не стана предмет на сериозен, експертен дебат, а по-скоро на емоционално решение“, подчерта Първанов и отбеляза, че „след като ние не искаме този петролопровод да мине през българска територия, той ще мине през друга“.

„Това вече се е случвало в новата българска история, когато отказахме един газопровод и той мина през Турция. Подозирам, че сега ще се случи нещо подобно“, каза той.

Държавният глава заяви също, че не вижда никакво движение и по проекта за АЕЦ „Белене“, което е не по-малко обезпокоително, отколкото взетото решение за петролопровода.

„Имам чувството, че някой твърде емоционално, лично, търси решения на тези големи енергийни проекти, а не предлага нищо. Коя е алтернативата? Ако алтернативата е шистовият газ, моля това да бъде обяснено аргументирано пред българското общество“, коментира президентът.

„Чувам приказки за това, че ние ще търсим алтернатива по линия на енергийна либерализация, диверсификация, но аз съм единственият, извинявайте за нескромността, който е предложил вариант за диверсификация на снабдяването с природен газ – от Азербайджан, през Турция за България. За съжаление - там вече години, в това число и от предишното правителство, не се прави нищо реално“, каза още Първанов.

„Ние нямаме междусистемната връзка между България и Турция, което ни връзва ръцете, което ни лишава от възможността да имаме минимум 1 млрд. куб. метра газ, които не просто да бъдат като възможна антикризисна мярка, като байпас, но и да бъдат реално използвани в българската икономика, да можем да препродаваме, ако това се налага и се постигнат такива конкретни договорености“, обясни държавният глава.

#петролопровод #Турция #Азербайджан #диверсификация #газ #шистов #АЕЦ „Белене“ #решения #енергийна политика #Бургас-Александруполис #държавен глава #президент #Георги Първанов #Първанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"