Дядо Гавриил: Всички митрополити поздравиха Кирил за избирането му

Дядо Гавриил: Всички митрополити поздравиха Кирил за избирането му
Негово Високо Преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на Българската православна църква на 10 ноември. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Никой от митрополитите не възрази на избора на Кирил Варненски за наместник-председател на Светия синод и временен софийски владика, заяви дядо Гавриил Ловчански преди заседанието на Синода в сряда.

На него се обсъжда подготовката на патриаршеския църковен събор за избор на нов патриарх на Българската православна църква след смъртта на Максим на 6 ноември.

Синодът се събира на фона на разногласия и разделение на лагери сред митрополитите, предаде БГНЕС.

„Не мога да кажа каква е причината, която ни разделя, това могат да кажат хората, в които е тази причина“, каза още митрополит Гавриил.

Той разказа, че възраженията срещу избора на дядо Кирил се появили чак в края на деня, а по време и след избора всички митрополити поздравили новоизбрания наместник-председател на Светия синод.

„Никой не изказа особено мнение. В нашия устав има регламенти, че когато не си съгласен, изразяваш особено мнение, обосноваваш се и до 3 дни го даваш писмено. Такова нещо нямаше“, разясни митрополит Гавриил.

Той още веднъж повтори, че след избора всички „малко или много“ са поздравили митрополит Кирил.

„В Светия синод няма разделение, а само различни мнения“, каза от своя страна Негово преосвещенство Тивериополският епископ Тихон, председател на катедралния храм „Св. Александър Невски“.

Преди началото на съвещанието на Светия синод, в Синодалния параклис „Св. цар Борис“ се отслужи панихида за 9 дни от кончината на патриарх Максим.

#епископ Тихон #митрополит Николай #митрополит Григорий #митрополит Гавриил #митрополит Кирил #Българска православна църква #патриарх Максим #Свети синод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници