Европа въстава срещу безработицата и икономиите

Европа въстава срещу безработицата и икономиите
Народното недоволство в Гърция расте заради предложените пети поредни съкращения на пенсиите, увеличаване на възрастта за пенсиониране и намаляване на заплатите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европа въстава срещу нарастващата безработица и мерките за строги икономии в серия от протести и стачки в сряда.

Около 40 профсъюза от 23 страни ще се включат в Деня на действие и солидарност, за да призоват лидерите да отговарят на нарастващото социално безпокойство и да се откажат от строгото ограничаване на разходите, предадоха Би Би Си и БГНЕС.

Очакват се стачки в Испания, Гърция, Португалия и Италия, планирани са протести в Белгия, Германия, Франция, Великобритания и някои страни – членки на ЕС, от Източна Европа.

Протестните действия, които могат да засегнат някои транспортни връзки и услуги на континента, се организират по инициатива на Европейската конфедерация на профсъюзите.

„Строгите икономии водят до пълна безизходица и трябва да бъдат прекратени“, съобщи конфедерацията в комюнике.

Профсъюзите в Испания и Португалия започнаха стачките в полунощ местно време (23:00 часа по Гринуич) като протест срещу мерките за строги икономии, включващи намаляване на заплати, пенсии, социални помощи и услуги и увеличаване на данъците.

В Италия ще бъде организирана четиричасова национална стачка, към която се очаква да се присъединят и транспортните служители.

В Гърция това ще бъде третата голяма стачка в последните два месеца в момент, когато страната опитва да намали бюджетния си дефицит, за да отговори на изискванията на международните си кредитори.

Правителството трябва да изплати 5 млрд. евро от дълга си до петък и съобщи, че се нуждае от спасителната помощ, за да избегне банкрут.

Гърция трябва да приеме пакет от намаления на заплати и пенсии и да предприеме реформи на трудовия пазар, за да получи следващия транш от спасителната помощ на стойност 31,5 млрд. евро от МВФ, ЕС и ЕЦБ.

Народното недоволство в Гърция расте заради предложените пети поредни съкращения на пенсиите, увеличаване на възрастта за пенсиониране и намаляване на заплатите и социалните помощи.

Във Франция профсъюзът CGT призова служителите в държавния сектор да стачкуват, но не е ясно колко от тях ще се включат в протеста. Стачките не са против правителството, а са по-скоро израз на солидарността на френските служители с колегите им от другите страни в Европа.

Макар белгийските профсъюзи да съобщиха, че няма да стачкуват, всички изразиха солидарност с деня на протести.

Очаква се да бъдат организирани демонстрации пред посолствата в Брюксел на Германия, Испания, Гърция, Кипър, Португалия и Ирландия.

#ЕС #безработица #протест #Испания #Гърция #Португалия #Италия #Белгия #Германия #Франция #Великобритания #Източна Европа #МВФ #ЕС #ЕЦБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници