10 съвета за тези, които трудно стават сутрин

10 съвета за тези, които трудно стават сутрин

pixabay

A A+ A++ A

В ежедневието всеки от нас се е сблъсквал със ситуация, в която ставането от леглото сутрин изглежда като невъзможна задача .

Тази ситуация не е норма и можем и трябва да работим върху нея.
За да се научим да ставаме лесно сутрин, ще трябва да положим малко усилия, 2-3 седмици време и да следваме простите препоръки, изброени по-долу.

Разберете вашата норма на сън
Невъзможно е да ставате лесно сутрин, ако не спите минималния брой часове, от които се нуждаете. Средно този минимум е около 8 часа дневно, но варира от 6 до 8 часа за различните хора.

За да определите точно своя минимум, опитайте се да спите един и същ брой часове в продължение на няколко дни, например 7 часа.

Ако до края на седмицата не започнете да се чувствате сънливи до обяд, а през уикенда не ви се спи до обяд, тогава тази норма ви подхожда и можете спокойно да я приемете като правило.

Оптимизирайте графика си за сън
Следващата стъпка по пътя към комфортната сутрин е да развиете навика да си лягате и да се събуждате приблизително по едно и също време. Всичко зависи от това колко рано трябва да ставате за работа или училище.

Да речем, че ако ставате в 6.30 всеки ден, тогава трябва да си лягате не по-късно от 11.30. Най-трудното е да спазвате тази норма през почивните дни , но това е необходимо, тъй като допълнителните часове сън през почивните дни ще ви попречат да заспите навреме и графикът ви за сън няма да се стабилизира.

Научете се да заспивате бързо
За да можете да спите достатъчно през определеното време за сън, трябва да се научите как да заспите бързо. Нормата се счита за приблизително 10-15 минути, всичко над нея е причина да се замислите дали прекарвате времето преди лягане правилно?

За да свикнете бързо да заспите, ще ви трябва известно време и спазване на няколко правила:

Спрете да гледате телевизия 1 час преди лягане. Гледането на телевизия натоварва много мозъка и впоследствие отнема много време, за да се настроите за сън. Също така е препоръчително да спрете да използвате мобилен телефон, тъй като прекомерната светлина влияе негативно на производството на хормона на съня.
Вечерята трябва да е лека, не по-късно от 2 часа преди лягане. Тялото изразходва енергия за храносмилане и преди лягане е по-добре да не го претоварвате с нищо.
Кафето е разрешено да се пие само преди обяд , тъй като кафето е ободряваща напитка, която запазва ефекта си върху тялото доста дълго време. По-добре е да не го пиете след обяд, за да помогнете на тялото да заспи възможно най-бързо.

Осигурете си комфортен сън
Когато си лягате, уверете се, че стаята не е гореща. Ако е възможно, оставете прозорците отворени, за да влезе чист въздух в стаята. Също така е важно да се сведе до минимум количеството светлина в стаята, защото всеки допълнителен източник на светлина ще попречи на тялото да се отпусне напълно.

Настройте будилника си правилно
За да улесните събуждането, е много важно да изберете подходяща мелодия за будилника. Най-добрият вариант е мелодия с плавно начало и по-динамично продължение.

Важно е да не забравяте, че трябва да се събудите от първото позвъняване на будилника и в никакъв случай да не използвате функцията „превключване на 10 минути“ .

Това само ще добави допълнителен стрес към вас и със сигурност няма да ви осигури достатъчно сън. Между другото, за да сте сигурни, че ще се събудите сутрин от първото звънене на будилника, препоръчително е да го поставите в другия край на стаята.

Намерете добра причина да се събудите
През първите няколко дни може да ви е необичайно да ставате при първата аларма, затова препоръчваме да използвате малък трик. Изберете приятен бонус за себе си за сутринта, мислейки за който ще излетите от леглото сутрин.

Може да е всичко - ароматно кафе със сметана, шоколад - общо взето това, което обичате, но ще го консумирате само когато се събудите сутринта.

Добавете малко музика
Любимата ви музика ще ви помогне да се заредите с положително настроение сутрин. Изберете няколко хубави песни вечерта, така че когато се събудите сутрин, да се насладите на звука им. Музиката помага да отвлечете вниманието от негативните мисли, които могат да се промъкнат в главата ви сутрин, а също така създава приятна, ободряваща атмосфера.

Дайте си тласък, когато се събудите
Сутринта е трудна както от физиологична, така и от психологическа гледна точка. Като правило, първите няколко минути след събуждане, тялото все още ще се опитва да ви изпрати да заспите.

Когато се събудите, важно е веднага да се ободрите и да се програмирате за нещо добро. Най-доброто нещо, което можете да направите, когато се събудите, е да изпиете чаша обикновена вода с резен лимон. Това ще ви даде енергия и ще подобри храносмилането.

След това на помощ ще ви дойде най-добрият лек за сън - физическата и умствена активност. Направете няколко лесни упражнения и решете един прост математически пример наум. Веднага ще почувствате как желанието ви за сън изчезва.

Изпълнете сутринта си с позитивизъм
За какво си мечтаете?За пътуване до морето, или нова кола, или може би за някой човек? Опитайте се да си направите правило, веднага щом се събудите, да си представите сбъдната мечта - да се почувствате легнали на морския бряг под шума на вълните или седнали зад волана на нова кола.

Основното нещо е да си го представите във всеки детайл и да запомните, че един ден мечтата ви е предопределена да се сбъдне.

Движение
Много важно правило за бодро утро е постоянното движение. Веднага след като станете от леглото, не спирайте постоянно да се движите из апартамента и да правите нещо. След като се отпуснете за известно време, сънят ще започне да ви завладява отново.

Обобщение
Трябва да се събуждаме сутрин 7 дни в седмицата, 365 дни в годината. Представете си как би се променил животът ви, ако всяка сутрин се събуждате с лекота. Възможно е и не е толкова трудно, колкото изглежда. Повярвайте, всичко е във вашите ръце!

#Сън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници