Бомбени заплахи в 14 летища във Франция, евакуираха 8 от тях, стотици полети са отменени

Бомбени заплахи в 14 летища във Франция,  евакуираха 8 от тях, стотици полети са отменени

Pixabay

A A+ A++ A

Най-малко 14 френски летища получиха бомбени заплахи, като поне осем от тях бяха евакуирани, което е поредната серия от фалшиви тревоги, разтърсили страната през последната седмица, предаде АФП. Повечето от големите френски летища - с изключение на двете най-големи в Париж - бяха временно евакуирани в сряда, което доведе до отмяната на поне 130 полета. Евакуацията беше съсредоточена върху малки летища като Брест, Каркасон, Бордо и Монпелие.

Авиационният орган DGAC потвърди бомбените заплахи, без да посочи точен брой, а няколко летища разпространиха съобщения в социалните мрежи за евакуациите и проверките на силите за сигурност.

Франция, в която има голямо еврейско и мюсюлманско население, е в повишена готовност след нападението на "Хамас" срещу Израел. Освен това миналата седмица учител беше убит от нападател от екстремистката групировка "Ислямска държава".

"Това е сериозно неудобство, но ние не поемаме никакви рискове", заяви говорител на летище Бордо-Мериняк, на което в сряда вече се проведе тричасова евакуация, довела до отмяната на десетина полета.

В сряда министърът на транспорта Клеман Боне написа в социалната мрежа X, че "планираните фалшиви сигнали са опасни и неприемливи", като добави, че нарушителите рискуват две години затвор и глоба от 30 000 евро. През последните дни заплахи получиха и музеят "Лувър" и Версайският дворец, което доведе до временното им затваряне.

Източник: БГНЕС

#бомбени заплахи #Франция #отменени полети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници