Юруш на евтини лекарства в Одрин

Юруш на евтини лекарства в Одрин

Рikist.com

A A+ A++ A

Досега биехме път до Одрин за храни и прах за пране, а сега вече ще пазаруваме и хапчета, дивят се изнервени пловдивчани, след като от понеделник антибиотици и лекарствата за диабет се дават само срещу електронни рецепти, пише "Марица".

Новата система обаче тръгна с големи проблеми. Фармацевтите масово връщат пациенти и не изпълняват електронните рецепти, алармираха от Лекарския съюз. Най-честото обяснение е, че предписаният медикамент липсва. За да бъде заменен с друг, трябва да има поставена отметка от лекаря, което означава ново разкарване.

Друг проблем е, че често рецепти, които са издадени преди часове, не се отварят и хората трябва да чакат дълго време. В аптеката, според новите изменения, пациентите трябва да представят ЕГН и дата на изписване на рецептата, за да бъде намерена в Националната информационна система.

"Рецептите по Здравна каса са милиони в базата данни, а сега се прибавят и тези, които са за свободна продажба, а това води до още по-голямо натоварване“, коментира Димитрия Стайкова, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив.

„Ако ще трябва да се разкарвам няколко пъти или да чакам аптекарката да ми открие рецептата в компютъра, мога да отскоча с колата до Турция и да си купя лекарството от там. Хем ще ми легне по-евтино“, беше коментар, който събра много „лайкове“ в мрежата. Към туризъм за хапчета се канят да прибегнат и много други пловдивчани.

„Досега ходех в Турция да купувам лекарства, които липсват в нашите аптеки или такива от първа необходимост, защото са по-евтини. Сега ще взимам вече и антибиотици за всеки случай. Имам две деца и родители, които редовно боледуват през зимата. След прегледа влизах в първата аптека и купувах лекарствата. Сега, ако трябва всеки път да чакам като днес, ще трябва да си взимам отпуска“, коментира 41-годишният Пламен Георгиев, който чакаше изписаната му е-рецепта да се появи в системата.


#Одрин #лекарства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници